Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe regels voor olifantenritten in Sri Lanka zijn wassen neus

  •  
24-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
Olifant toerisme Azië

© Bron: World Animal Protection

Sri Lanka kondigt nieuwe regels aan om olifanten beter te beschermen. Zo zouden er maximaal vier mensen tegelijk achter op de rug van een olifant mogen zitten, in een goed gewatteerd zadel. En is het straks niet meer toegestaan om alcohol te drinken of drugs te gebruiken en daarna een ritje maken. Sanne Kuijpers van  World Animal Protection vindt het ronduit bizar: "deze regels zijn absoluut ontoereikend."

Vanuit World Animal Protection wordt al jarenlang campagne gevoerd tegen het gebruik van olifanten voor entertainment; olifantenritten zouden überhaupt niet toegestaan moeten zijn. Olifanten zijn wilde dieren, die niet gebruikt horen te worden voor olifantenritten of voor excursies waarbij mensen de dieren op gezette tijden kunnen voeren of wassen.

Uitbuiting van olifanten

De nieuwe regels beschermen olifanten in Sri Lanka amper tegen uitbuiting. Zo mogen er volgens de nieuwe regels maximaal vier mensen tegelijk op de rug van een olifant zitten, en mag je geen olifantenrit maken als je alcohol hebt genuttigd of drugs hebt gebruikt. Maar daar staat tegenover dat de rug van een olifant helemaal niet is gemaakt om op te zitten; elk mens is er een te veel. En dat jonge olifanten wreed worden mishandeld voor olifantenritten en andere vormen van vermaak.

Uit onderzoek van World Animal Protection in 2020 bleek dat het aantal olifanten in Sri Lanka dat voor toeristisch vermaak werd ingezet, sinds 2015 met 13% was toegenomen (in totaal in 2020 188 olifanten). Een groot deel van de olifanten verblijft onder erbarmelijke omstandigheden. Het gaat om plekken waar olifanten vastgeketend zitten aan korte kettingen, waar de olifanten leven onder onhygiënische omstandigheden, ze amper contact kunnen hebben met soortgenoten, er geen adequate medische zorg is en de olifanten geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen.

World Animal Protection pleit ervoor dat het gebruik van olifanten voor entertainment volledig wordt uitgefaseerd. Zodat er geen olifanten meer hoeven te lijden voor menselijk vermaak.

Bron: World Animal Protection

Meer over:

olifant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.