In Nederland komen door verandering van het klimaat steeds meer nieuwe soorten planten voor. Deze planten konden voorheen alleen zuidelijker groeien. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Herbarium Nederland.
De vijftig nieuwe soorten worden opgenomen in de standaardlijst van de Nederlandse Flora, die eens in de zeven jaar verschijnt. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de vorige telling. Op de lijst van nieuwe planten staan namen als Aarereprijs, Balkanvergeet-mij-nietje en de Zuid-Afrikaanse gierst. De lijst komt officieel pas in september uit, maar was zaterdag al te bekijken op de internetpagina van het NOS Journaal.
Wetenschapper Ruud van der Meijden van het Nationaal Herbarium Nederland heeft twee mogelijke verklaringen voor het snel groeiende aantal nieuwe planten. De ene verklaring is de klimaatsverandering, het wordt warmer. De andere is het effect van verstedelijking. ,,Steen warmt makkelijker op en ontwatert sneller. Hierdoor ontstaat een savanne-achtig klimaat'', zei hij. Zaadjes van zuidelijke planten vinden hier levensruimte. Deze vinden hun weg bijvoorbeeld via de wind vanuit Zuid-Europa naar de steden of via Nederlandse tuinen.
Niet alleen in Nederland ontdekten onderzoekers veel nieuwe planten. Ook in naburige landen als Duitsland, Groot-Brittannië en België trokken biologen dezelfde conclusie. De plantensoorten moeten drie generaties lang, op drie verschillende plaatsen weten te overleven voordat ze een plaats in de lijst krijgen. De helft van de nieuwe lijst groeide in de stad.
Van der Meijden durft niet te voorspellen of over een aantal decennia ook palmbomen langs de kust zullen staan. ,,Je weet maar nooit. Het kan een tijdje een bepaalde richting op gaan, maar het kan ook ineens voorbij zijn.''
Wil Tamis van het Centrum Milieukunde Leiden promoveert in september aan de Universiteit Leiden op de invloed van het klimaat op wilde flora. (ANP)