Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe plant in Zeeland door Tour de France

  •  
05-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tour-de-france
De Tour de France bracht het afgelopen jaar niet alleen veel fietsliefhebbers naar Nederland; ook een nieuwe soort voor Zeeland vond zo haar weg. De finish van de eerste etappe was op Neeltje Jans, onderdeel van de Oosterscheldekering. Exact op de plek waar ten tijde van de Tour de France een aantal uit Frankrijk afkomstige vrachtwagens had gestaan, vond Ed Stikvoort een onbekende wikke.
Nieuw in Nederland
Het bleek te gaan om een wikke met opvallende purperkleurige bloemen, afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied en met de naam Vicia serratifolia (synoniem: Vicia narbonensis subsp. serratifolia ). Het is de eerste keer dat deze soort in Zeeland is gevonden. Een officiële Nederlandse naam moet zij nog ontberen. Die krijgt zij later in overleg met Belgische collega’s. Voorlopig figureert zij onder de werknaam Getande wikke, vanwege de bladeren met een getande bladrand.
Onkruid
Getande wikke groeit in haar oorsprongsgebied als onkruid op graanakkers. Buiten haar natuurlijke verspreidingsgebied wordt ze vooral gevonden op over- en opslagplaatsen van graan. Getande wikke wordt daarom ook wel een graanadventief genoemd. In de afgelopen eeuw is de soort enkele keren op verschillende plaatsen in Nederland waargenomen. Getande wikke heeft zich nooit weten te handhaven en is daarom niet ingeburgerd in de Nederlandse flora. Of het haar nu wel zal lukken is nog even afwachten.
Lees het volledige bericht op Naturetoday

Meer over:

nieuwe soort
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.