NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe planeet: Janssen

15 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
grote_beer_02.jpg
Janssen. Zo heet een planeet in het sterrenbeeld Kreeft voortaan. De Internationale Astronomische Unie, die gaat over namen in het heelal, heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
Vernoemd
In hetzelfde stelsel staat de planeet Lippershey. De twee hemellichamen zijn vernoemd naar de Zeeuwen Sacharias Janssen en Hans Lippershey. Zij hebben ongeveer tegelijk in 1608 de telescoop uitgevonden. De planeten draaien rond de ster 55 Cancri. Die heet voortaan Copernicus. De andere planeten in het stelsel zijn Harriot, Galileo en Brahe genoemd. Dat zijn sterrenkundigen die in de beginjaren van de telescoop belangrijke ontdekkingen deden.
De namen zijn voorgesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. “Deze mensen waren essentieel voor het idee dat het heelal niet om de aarde heen draait”, aldus secretaris Jan de Boer.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.