Vroege Vogels

Nieuwe paddenstoel: de hersenkronkelmorielje

  •  
29-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
hersenkronkelmorielje_gerard_koopmanschap
Er is een nieuwe soort paddenstoel ontdekt voor Nederland. Het gaat om de hersenkronkelmorielje (Morchella vulgaris). Het gaat net als bij andere morieljesoorten om een voorjaarspaddestoel, het seizoen is op dit moment in volle gang. Hij is te vinden op kalkrijke gronden in de buurt van essen of meidoorn. Dit nieuws werd in Vroege Vogels radio bekend gemaakt.

Aparte soort

De soort komt waarschijnlijk al veel langere tijd in Nederland voor, maar werd altijd geschaard onder de gewone morieljes. Recent DNA-onderzoek heeft nu aangetoond dat het wel degelijk om een aparte soort gaat. In België werd dat al eerder ontdekt dat het om een andere soort gaat. Mycologen hebben hem daar hersenkronkelmorielje genoemd, omdat de vorm van de hoed erg lijkt op hoe hersenen eruit zien.

Waarnemingen

In Nederland doet paddenstoelendeskundige Gerard Koopmanschap onderzoek naar de hersenkronkelmorielje. De soort staat als 'kwetsbaar' op de Rode Lijst van beschermde soorten. Om de verspreiding van de soort in kaart te brengen is hij op zoek naar waarnemingen uit het hele land. Wie op zoek willen gaan naar de hersenkronkelmorielje, kan deze herkenningsplaat (pdf) downloaden, waarin de verschillen tussen de gewone morielje en de hersenkronkelmorielje uitgebreid beschreven staan. Waarnemingen kan je doorgeven aan:  gkoopmanschap@gmail.com

Meer over:

paddenstoel,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.