Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe paddenstoel: de hersenkronkelmorielje

29 apr 2018
  •  
leestijd 1 minuten
hersenkronkelmorielje_gerard_koopmanschap
Er is een nieuwe soort paddenstoel ontdekt voor Nederland. Het gaat om de hersenkronkelmorielje (Morchella vulgaris). Het gaat net als bij andere morieljesoorten om een voorjaarspaddestoel, het seizoen is op dit moment in volle gang. Hij is te vinden op kalkrijke gronden in de buurt van essen of meidoorn. Dit nieuws werd in Vroege Vogels radio bekend gemaakt.

Aparte soort

De soort komt waarschijnlijk al veel langere tijd in Nederland voor, maar werd altijd geschaard onder de gewone morieljes. Recent DNA-onderzoek heeft nu aangetoond dat het wel degelijk om een aparte soort gaat. In België werd dat al eerder ontdekt dat het om een andere soort gaat. Mycologen hebben hem daar hersenkronkelmorielje genoemd, omdat de vorm van de hoed erg lijkt op hoe hersenen eruit zien.

Waarnemingen

In Nederland doet paddenstoelendeskundige Gerard Koopmanschap onderzoek naar de hersenkronkelmorielje. De soort staat als 'kwetsbaar' op de Rode Lijst van beschermde soorten. Om de verspreiding van de soort in kaart te brengen is hij op zoek naar waarnemingen uit het hele land. Wie op zoek willen gaan naar de hersenkronkelmorielje, kan deze herkenningsplaat (pdf) downloaden, waarin de verschillen tussen de gewone morielje en de hersenkronkelmorielje uitgebreid beschreven staan. Waarnemingen kan je doorgeven aan:  gkoopmanschap@gmail.com
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.