Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe 'ozonvreters' ontdekt

10 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
CO2_4a9f99.jpg
Wetenschappers van onder meer de Universiteit Utrecht hebben in de atmosfeer vier nieuwe gassen ontdekt die de ozonlaag aantasten. Dat is opvallend, want de productie van dat soort gassen is al verboden sinds 2010. Dat liet de universiteit zondag weten.
Toch zijn de gassen - drie zogenoemde cfk's en een hcfk - sinds die tijd pas in de atmosfeer terecht gekomen. De concentratie van twee van de vier gassen stijgt bovendien nog steeds. Het is de onderzoekers niet duidelijk waar de gassen vandaan komen. ,,Mogelijk zijn het grondstoffen voor de productie van insecticiden of oplosmiddelen voor het reinigen van elektronische componenten'', schrijft de universiteit.
De onderzoekers gebruikten een speciaal Russisch vliegtuig om luchtmonsters te nemen. Hoog in de atmosfeer werden met speciale meetapparatuur de gassen ontdekt. ,,Gelukkig hebben we deze stoffen ontdekt nu ze nog in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Onze ontdekking zal hopelijk snel tot maatregelen leiden'', aldus de Utrechtse professor Thomas Röckmann.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.