Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe otterfamilie laat zich op camera zien

  •  
27-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-03-27 om 13.56.08
Er zijn weer jonge otters in de Nieuwkoopse Plassen gesignaleerd! Op camerabeelden van 5 februari zie je nog net licht weerschijnen in vier ogen van twee jonge otters. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is gelukkig: “Het is ongelofelijk dat ze sinds 2015 ieder jaar jongen weten te produceren. Ze voelen zich ontzettend thuis in de Nieuwkoopse Plassen.”

Beelden van de otters

De beelden zijn gemaakt met wildcamera’s die op meerdere plaatsen in het natuurgebied hangen. Deze worden regelmatig uitgelezen door vrijwilligers van Natuurmonumenten. De camera waar de jongen te zien zijn, is geplaatst naast een loopplank. Vrijwilliger Hans Blom: “Bij het zoeken naar ottersporen, zagen we spraints (otteruitwerpselen) op dit loopplankje over een sloot. Wij besloten hier een wildcamera te plaatsen en met succes.” Op de beelden zie je eerst moederotter over de plank lopen. Aan het eind van het filmpje lichten opeens vier oogjes op. “Dit kan maar één ding betekenen: otterjongen! Otters zijn namelijk zeer solitaire dieren. Je ziet ze alleen samen als het om een familie gaat.”

Succesverhaal

Volgens boswachter John gaat het goed met de otters in het plassengebied. “Ik kom al 50 jaar in het gebied. De laatste jaren zie je al varend door het gebied op steeds meer plekken ottersporen. Plekjes platgedrukt gras, waar otters in en uit het water gaan als ze voedsel gaan scoren.”
Volgens de boswachter geeft dit filmpje ook aan dat de otters zich vooral over het land verplaatsen. “Otters verplaatsen zich het liefst over het land en steken een sloot dus ook over bij loopplankjes en dammetjes.” Hun zwemvliezen en gestroomlijnde lichaam komt vooral van pas als ze op jacht gaan naar vis.

Otters beleven

John Pietersen krijgt dagelijks de vraag waar de otters zich bevinden in het gebied.“ Overal, is dan mijn antwoord. Ze zitten echt overal, maar zijn vooral ’s nachts actief. Ik vermoed dat ze overdag liggen te slapen in moerasbosjes in het gebied. Maar dat kan iedere avond weer een andere plek zijn. Tenzij een moeder dus jongen heeft, dan blijven ze meer vast aan één locatie.” De boswachter moet het zelf ook met de ottersporen en deze beelden doen, want hij heeft de otters nog nooit in het echt gezien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.