Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe omgevingswet zorgelijk voor natuur

  •  
26-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2335 keer bekeken
  •  
ArnoldvanVliet_JaapDirkmaat_site

Arnold van Vliet en Jaap Dirkmaat

© Henny Radstaak

Op 1 juli 2022 gaat er een nieuwe wet in, waarin alles bij elkaar komt als het over onze leefomgeving gaat: de Omgevingswet. Regels over wonen, werken, landbouw, natuur, bouwen en luchtkwaliteit gaan veranderen. Waar komen nieuwe woningen, hoe hoog mag er gebouwd worden, waar gaan we energie opwekken, hoe beschermen we natuur en landschap? Maar gaat die nieuwe wet wel voordelig uitpakken voor de natuur?

Natuur minder beschermd

Toegegeven, als omwonende krijg je met de nieuwe Omgevingswet meer ruimte voor inbreng als het over je leefomgeving gaat. De nieuwe wet biedt in principe kansen om je omgeving te vergroenen. Maar de keerzijde is dat de bouwprocedures simpeler worden en dat gemeentes en provincies meer zelf kunnen bepalen. Dat kan slecht uitpakken, bijvoorbeeld als er geen bouwvergunningplicht meer wordt opgenomen in het omgevingsplan.

Arnold van Vliet van de Heimans en Thijssestichting en Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zijn er niet gerust op dat de natuur hier erg mee gebaat is. “In de nieuwe Omgevingswet bepaalt een projectontwikkelaar bijvoorbeeld zelf of het wel nodig is te onderzoeken of er beschermde plant- en diersoorten voorkomen in het terrein waar hij wil gaan bouwen”, legt Van Vliet uit.

"Algehele mobilisatie"

Het is straks meer zaak dan ooit dat natuurminnende mensen zelf of samen met lokale natuurverenigingen dit soort projecten in de gaten gaan houden en bezwaren gaan indienen als het mis dreigt te lopen. Van Vliet roept dan ook om dat straks te gaan doen en eens een kijkje nemen op de website Samen voor onze leefomgeving, waar veel uitgelegd wordt over de nieuwe Omgevingswet.

Jaap Dirkmaat spreekt van een ‘algehele mobilisatie’: “iedereen moet nu wakker worden en opstaan, want we krijgen een krakkemikkige wet”, zegt hij. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap scherpt de messen al voor diverse gangen naar de rechter.

Meer over:

omgevingswet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.