Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe omgevingswet zorgelijk voor natuur

26 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2056 keer bekeken
  •  
ArnoldvanVliet_JaapDirkmaat_site

Arnold van Vliet en Jaap Dirkmaat

© Henny Radstaak

Op 1 juli 2022 gaat er een nieuwe wet in, waarin alles bij elkaar komt als het over onze leefomgeving gaat: de Omgevingswet. Regels over wonen, werken, landbouw, natuur, bouwen en luchtkwaliteit gaan veranderen. Waar komen nieuwe woningen, hoe hoog mag er gebouwd worden, waar gaan we energie opwekken, hoe beschermen we natuur en landschap? Maar gaat die nieuwe wet wel voordelig uitpakken voor de natuur?

Natuur minder beschermd

Toegegeven, als omwonende krijg je met de nieuwe Omgevingswet meer ruimte voor inbreng als het over je leefomgeving gaat. De nieuwe wet biedt in principe kansen om je omgeving te vergroenen. Maar de keerzijde is dat de bouwprocedures simpeler worden en dat gemeentes en provincies meer zelf kunnen bepalen. Dat kan slecht uitpakken, bijvoorbeeld als er geen bouwvergunningplicht meer wordt opgenomen in het omgevingsplan.

Arnold van Vliet van de Heimans en Thijssestichting en Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zijn er niet gerust op dat de natuur hier erg mee gebaat is. “In de nieuwe Omgevingswet bepaalt een projectontwikkelaar bijvoorbeeld zelf of het wel nodig is te onderzoeken of er beschermde plant- en diersoorten voorkomen in het terrein waar hij wil gaan bouwen”, legt Van Vliet uit.

"Algehele mobilisatie"

Het is straks meer zaak dan ooit dat natuurminnende mensen zelf of samen met lokale natuurverenigingen dit soort projecten in de gaten gaan houden en bezwaren gaan indienen als het mis dreigt te lopen. Van Vliet roept dan ook om dat straks te gaan doen en eens een kijkje nemen op de website Samen voor onze leefomgeving, waar veel uitgelegd wordt over de nieuwe Omgevingswet.

Jaap Dirkmaat spreekt van een ‘algehele mobilisatie’: “iedereen moet nu wakker worden en opstaan, want we krijgen een krakkemikkige wet”, zegt hij. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap scherpt de messen al voor diverse gangen naar de rechter.

Meer over:

omgevingswet

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar