Vroege Vogels

Nieuwe 'oervogel' voor Teylers

  •  
05-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Ostromia

© Teylers museum Haarlem

Een fossiel dat te boek stond als de 'eerste Archaeopteryx ooit gevonden' blijkt nog bijzonderder dan gedacht. Het fossiel ligt al sinds 1855 in de collectie van het Teylers Museum in Haarlem. In 1970 kreeg hij het label 'Archaeopteryx', de beroemde oervogel die een soort link is tussen de dino's en de vogels. Maar nu blijkt dat het fossiel helemaal geen Archaeopteryx is, maar een nieuwe, nog onbekende oervogel.

Vreemd formaat

De Archaeopteryx was een dino met veren. Maar of hij ook echt kon vliegen is de vraag. Het lijkt eerder logisch dat hij als een soort vliegende eekhoorn (maar dan een reptiel) van boom naar boom kon zweven, geholpen door zijn minivleugeltjes met veren. Een andere theorie zegt dat deze oervogels met hun vleugeltjes net voldoende draagvermogen konden creëren om als een soort basilisk (de hagedis die in het Engels treffend Jezus Christ Lizard wordt genoemd) over het water konden rennen zonder te zinken. 
Dit fossiel is 150 miljoen jaar oud en heeft enkele subtiele verschillen met de Archaeopteryx. Duitse paleontologen hebben het fossiel uitgebreid bestudeerd en geconcludeerd dat het te klein is voor een Archaeopterix. Maar de kleine verschillen waren voor paleontologen toch groot genoeg om er een aparte soort van te maken. Als eerbetoon aan de Amerikaanse paleontoloog Ostrom, die in 1970 voor het eerst onder strijklicht zag dat het fossiel kleine veertjes bezit, is het dier nu Ostromia gedoopt.
Meer informatie in ons nieuwsbericht
Bij de foto: Een trotse Trienke van der Spek, hoofdconservator van de wetenschappelijke collectie van het Teylers bij het opengevouwen fossiel van Ostromia. Fotograaf: Rob Buiter
Trienke van der Spek, Hoofdconservator van Teylers Museum

© Rob Buiter

Meer over:

oervogel, fossiel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.