Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Nieuwe natuurwet niet langer geloofwaardig'

  •  
25-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
veluwe_0321Sjoerd.jpg

© Fotograaf: 0321Sjoerd

De nieuwe Wet natuurbescherming valt nog moeilijk serieus te nemen. Dat schrijft Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe in een brief aan de Eerste Kamer die het wetsvoorstel in overweging heeft. De Hoge Veluwe reageert hiermee op de antwoorden van voormalig Staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, op vragen van Eerste Kamerleden.
Gewijzigd
Dijksma laat weten dat, zodra de Senaat met het wetsvoorstel instemt, de wet meteen weer zal worden gewijzigd door een nieuw wetsvoorstel dat de "Aanvullingswet natuur" gaat heten. Deze aanvullingswet zal de natuurregelgeving zodanig wijzigen dat ze straks in de nieuwe Omgevingswet past, die ook de natuur regelt. 
Omgevingswet
De Omgevingswet doorloopt weer een eigen wetgevingstraject. Een ‘wetgevingscarrousel van maatschappelijke geldverspilling’, vindt het Park. Bovendien roept dit de vraag op in hoeverre de nieuwe Wet natuurbescherming nog geloofwaardig is. De Hoge Veluwe meent dat de regering eerst de bevindingen uit Brussel moet afwachten. De Europese Commissie evalueert op dit moment de Europese natuurregelgeving (Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn). Dat kan opnieuw noodzaken tot een wijziging van de nationale natuurwetgeving.
Biodiversiteit
Het Nationale Park maakt zich zorgen over het behoud van de biodiversiteit als gevolg van deze opeenstapeling van wetgeving. Natuurbeheer is afhankelijk van een lange termijnstrategie. Constant wijzigende regelgeving doet daar sterk afbreuk aan. 
Grondeigenaren
Daarnaast maakt het Park zich ernstige zorgen over het gemak waarmee de regering de grondrechten van eigenaren en natuurbeheerders met voeten treedt. Het wetsvoorstel verplicht grondeigenaren lid te worden van een vereniging ter uitvoering van het faunabeheer, terwijl grote terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, de waterschappen en Natuurmonumenten van deze plicht kunnen worden uitgezonderd. Dit onderscheid is door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een vergelijkbare zaak in strijd met de fundamentele rechten van grondeigenaren geoordeeld.
Hierom heeft De Hoge Veluwe dringend aan de Eerste Kamer gevraagd niet met de Wet natuurbescherming in te stemmen, dan wel de stemming over dit wetsvoorstel voorlopig aan te houden.
Bron: Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.