Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe natuurwet maakt orchideeën vogelvrij

15 jul 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
harlekijn_sjoukje.jpg

© Harlekijn - Fotograaf; Sjoukje

Vanaf 1 januari 2017 komt er in Nederland één overkoepelende wet, die moet zorgen voor de bescherming van dieren en planten en de belangrijkste natuurgebieden in Nederland. Het vervangt hiermee de oude Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet.
In de huidige Flora- en faunawet is een groot aantal planten beschermd, waaronder diverse soorten orchideeën. De meeste orchideeën zijn zeldzaam en hun groeiplaats is kwetsbaar. In nieuwe natuurwet wordt de bescherming van groeiplaatsen van orchideeën opgeheven,  Dit betekent dat er, geen rekening meer hoeft te worden gehouden met de meeste soorten orchideeën in het terreinbeheer en bij  bouwprojecten. 

Beschermd

Van de huidige lijst beschermde orchideeen keren vele soorten niet meer terug op de lijst van de nieuwe wet. Van de lijst verdwijnen onder meer de volgende bijzondere en zeldzame soorten : Aapjesorchis, Bleekbosvogeltje, Grote muggenorchis, Harlekijn, Herfstschroeforchis, Hondskruid, Kleine keverorchis,  Mannetjesorchis, Poppenorchis, Soldaatje, Veenorchis en Vogelnestorchis.

Uitsteken

Daarnaast speelt nog een ander probleem: het uitsteken van planten. Elk jaar zijn er  meldingen van terreinbeheerders dat zeldzame planten worden uitgestoken en worden meegenomen. Hier gaat het met name om orchideeën. Wanneer het verbod hierop komt te vervallen, is het uitsteken en meenemen van deze planten dus niet meer strafbaar. .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Adinda51
Adinda5117 jul 2016 - 16:56

Waar gaat dat heen?