Vroege Vogels

Nieuwe natuur Westerbroek houdt Groningen open en groen

  •  
06-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
grasland.jpg
Natuurmonumenten is gestart met werkzaamheden in natuurgebied Westerbroek, ten zuiden van de stad Groningen. Voormalige landbouwgronden ten oosten van het bestaande natuurgebied worden tot natuur omgevormd. Het natuurgebied groeit hiermee met ruim dertig hectare tot 130 hectare.
Natuurmonumenten gaat petgaten en laagtes aanbrengen, houtsingels en bos aanplanten en brede betonpaden verwijderen. Natuurmonumenten maakt nieuwe wandelpaden en legt een vlonder aan over een van de petgaten.  Planten en dieren, maar ook wandelaars profiteren van de aanpassingen.
Met de aanleg draagt Natuurmonumenten bij aan de recreatieve ontwikkeling van Westerbroek voor de bewoners van Westerbroek en Hoogezand. Het plan voor deze natuurontwikkeling is in samenwerking met de Dorpsvereniging Westerbroek tot stand gekomen.
Natuurgebied Westerbroek ligt op een steenworp afstand van de stad Groningen. In Westerbroek groeien de laatste stukken Elzenbroekbos van Noord-Nederland. Er broeden veel moerasvogels en het gebied staat bekend om de vele paddenstoelen. 's Zomers jagen bijna dertig libellensoorten op muggen en andere kleine insecten. Westerbroek is een belangrijke verbinding tussen natte natuurgebieden in het Hunzedal, Zuidlaardermeer en Midden-Groningen.
Het is belangrijk dat dieren en planten zich makkelijk van het ene natuurgebied naar het andere kunnen verplaatsen. Voor veel planten en dieren speelt water een belangrijke rol. Met de werkzaamheden verbetert Natuurmonumenten de waterhuishouding. Het graafwerk is eind december klaar en in het vroege voorjaar van 2008 worden de laatste bomen geplant.
Na de werkzaamheden ontstaat een afwisselend natuurgebied met plassen waar krabbescheer, fonteinkruiden en riet zich zullen ontwikkelen. De zeldzame groene glazenmaker, een ernstig bedreigde libellensoort, kan zich hier beter uit de voeten. Met het beheer en de uitbreiding van natuurgebied Westerbroek houdt Natuurmonumenten Groningen open en groen, en kunnen mensen blijven genieten van de natuur. Dat kan alleen met giften en de steun van veel leden.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.