Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe natuur op Texel

  •  
09-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Jerome van Abbevé

© Rob Buiter

Met het voorjaar – en dus een nieuw broedseizoen - voor de deur worden overal in het land de laatste grote werkzaamheden verricht in de natuur. Op Texel is Natuurmonumenten bijvoorbeeld bezig met de aanleg van enkele compleet nieuwe gebieden aan de binnenkant van de Waddendijk. "Ze worden onderdeel van een lange keten van natuurgebiedjes die bedoeld zijn voor vogels als kluten, grote sterns en andere zogeheten strandbroeders", vertelt boswachter Jerome van Abbevé van Natuurmonumenten.

Vogelgebied

Bij 'Dijkmanshuizen' wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een nieuw gebied met schelpenstrandjes, naar model van de inmiddels beroemde gebieden Wagejot en Utopia. Die gebieden zijn geliefd bij vogelaars en -fotografen, omdat de kluten en grote stern daar letterlijk aan de overkant van de sloot broeden, waar ze zich niets aantrekken van de liefhebbers die ze van dichtbij kunnen bekijken.

Plantenparadijs

Op 'Drijvers Vogelweid De Bol' werkt Natuurmonumenten aan de reconstructie van een oud getijdengebied met slenken en bolle kwelderplaten. Het zoute water zal er niet meer binnenkomen, maar door de grond te verarmen moet het wel weer een paradijs worden voor planten, insecten, en daarmee ook voor weidevogels. 

Meer over:

texel,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar