Vroege Vogels

Nieuwe natuur in het Koningsven

  •  
20-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
Koningsven_Henny_Brinkhof_Johan_Thissen

© Fotograaf: Henny Radstaak

Twintig jaar lang hebben biologen Henny Brinkhof en Johan Thissen uit Groesbeek ervoor gestreden. Nu is het zover: ten zuidoosten van Nijmegen, aan de voet van de Sint-Jansberg en het Duitse Reichswald, komt een nieuw natuurgebied, het Koningsven.
Beluister de reportage over het Koningsven met Henny Brinkhof en Johan Thissen:

Herstel van het Koningsven

Duizenden jaren lang ontwikkelde het Koningsven zich tot een gebied met hoogveen en laagveen. Tot zo'n 60 kaar geleden, toen het veengebied werd ontgonnen voor de landbouw. En de komende jaren wordt het moerasgebied weer hersteld, naar voorbeeld van de situatie van zo'n 100 jaar geleden, toen het één van de mooiste moeras- en veengebieden van Nederland was en er zeldzame plantensoorten voorkwamen. 
Samen met andere auteurs hebben Henny Brinkhof en Johan Thissen het boek 'Het Koningsven' geschreven, over ontstaan, ontginning en herstel van dit veengebied bij Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide. Het is deze week verschenen bij Uitgeverij Matrijs, ISBN 978-90-5345-517-3.

Meer over:

natuurgebied
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.