NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe nachtvlinder in Nederland

28 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Gert_Jan_Smit.jpg

© De zuidelijke wikke-uil uit Callantsoog (Bron: Gert Jan Smit)

Op kerstavond werd er in de werkschuur van Natuurmonumenten een nachtvlinder gevonden. Het bleek een zuidelijke wikke-uil te zijn, die nog niet eerder in Nederland is gezien. Het is een soort uit Afrika en de Canarische eilanden, die soms als trekvlinder naar het noorden komt. De schuur staat bij het Zwanenwater in Callantsoog. 
Afrika
De zuidelijke wikke-uil (Tathorhynchus exsiccata) wordt heel af en toe als trekker in Zuid-Engeland gevonden en daarom staat de soort afgebeeld in de Nederlandse nachtvlindergids, die uit het Engels is bewerkt. Daarom was er ook al een Nederlandse naam voor deze vlinder. Het is een soort die vooral in Afrika voorkomt en hier en daar rondom de Middellandse Zee. Ook in Frankrijk bijvoorbeeld is het een zeldzame soort die maar weinig wordt gezien. De vondst zo noordelijk, in de kop van Noord-Holland is dan ook erg bijzonder.
Bron: NatureToday.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.