Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe mogelijkheid natuurherstelwet na keuze Oostenrijk

  •    •  
17-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kempen-Broek door Mario de Heer bewerkt

Natuurgebied de Kempen-Broek

© Mario de Heer

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai, waardoor voor de omstreden wet toch genoeg steun van de EU-landen te vinden zou kunnen zijn. Maandag stemmen ze erover.

Mogelijke meerderheid voor natuurherstelwet door besluit Oostenrijk

De natuurherstelwet, die de kaalslag van de natuur zou moeten stoppen, maar volgens tegenstanders boeren en bedrijven in de weg zit, is na verhitte debatten en onderhandelingen aangenomen door het Europees Parlement. Maar doordat onder meer Nederland zich ertegen heeft gekeerd, ontbrak de vereiste steun van een royale meerderheid van de EU-lidstaten.

Doordat Oostenrijk intern verdeeld was over de wet, wilde het land die niet steunen. Maar de groene milieuminister Leonore Gewessler schaart zich er nu toch achter, zei ze zondag op een persconferentie. Ze wil maandag, als ze met haar EU-collega's in Luxemburg bijeenkomt, vóór de wet stemmen.

Komst natuurherstelwet nog steeds onzeker

Of de wet maandag inderdaad de goedkeuring van de vereiste royale meerderheid van de EU-lidstaten krijgt, is nog onzeker. Het is niet uitgesloten dat een voorstander als Slowakije juist in omgekeerde richting overloopt.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.