Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe soort maanvis ontdekt

21 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
maanvis 2

© Mola tecta, Murdoch University

Na 130 jaar hebben onderzoekers van de Murdoch University een nieuwe soort maanvis ontdekt. De soort kan wel 3 meter groot worden en tot 2000 kilo wegen. Het is opvallend dat deze reusachtige vis nooit eerder is opgemerkt. De maan vis draagt de naam Mola tecta  en is gepubliceerd in de Zoological Journal of the Linnean Society.

Driejarig onderzoek

M. tecta zou al jaren geleden door Japanse vissers zijn waargenomen in de Grote Oceaan, maar men wist nog niet zeker of het daadwerkelijk om een nieuwe soort ging. Het onderzoeksteam onder leiding van Marianne Nyegaard deed drie jaar onderzoek in de Stille Oceaan. Hier verzamelde ze gegevens van 27 verschillende Mola tecta. “Om te kunnen bevestigen dat dit een nieuwe soort was, moesten we onder meer publicaties raadplegen die teruggingen tot in de zestiende eeuw,” vertelt Nyegaard.

Kenmerken

Twee soorten in het geslacht Mola waren er tot nu toe bekend;  Mola mola en Mola ramsayi.  De nieuw ontdekte maanvis onderscheidt zich van deze soorten doordat hij heel slank is en geen bulten en bobbels heeft. Verder heeft M. tecta  een rondere vorm en geen uitstekende snuit.
Waarschijnlijk voedt de nieuw ontdekte soort zich met dieren uit het geslacht Salpidae. Dit zijn manteldieren die qua uiterlijk wel wat weghebben van kwallen. De vissen in het Mola-geslacht maken allen diepe duiken om deze manteldieren te vinden.

Meer over:

maanvis

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar