Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe kroonjuwelen voor Nederlandse natuur

  •  
24-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
witvleugelstern-folkertveenstra.jpg

© Witvleugelstern. Fotograaf: FolkertVeenstra

Afgelopen dagen zijn er jonge witvleugelsterns én witwangsterns geboren in het Zuidlaardermeergebied. Voor beide soorten geldt dat dit de enige broedkolonie van Nederland is. De witwangstern vestigde zich in 2012 en broedt nu met zo’n 20 paartjes. De witvleugelstern vestigde zich dit voorjaar met 7 paartjes. Voor beide soorten geldt dat de dichtstbijzijnde kolonies op honderden kilometers van de grens liggen, dus het is niet verwonderlijk dat het gebied druk bezocht wordt door vogelaars, ook van buiten Nederland.
Witvleugelstern-kees499
Witvleugelstern. Fotograaf: kees499
Basis voor Nederlandse populatie?
Het is verheugend dat er nu volop kuikens geboren worden, omdat daarmee wellicht de basis wordt gelegd voor een Nederlandse populatie van beide sterns. Eerder wisten baardmannetjes op vergelijkbare wijze Nederland te koloniseren vanuit de Oostvaardersplassen en grauwe klauwieren vanuit het Bargerveen. Het Groninger Landschap hoopt dat vanuit het Zuidlaardermeergebied ook andere natuurgebieden in Nederland gekoloniseerd gaan worden.
Witwangstern-andres

Witwangstern. Fotograaf: Andres
Natuurnetwerk werkt
De spectaculaire ontwikkelingen zijn het gevolg van het realiseren van een groot, aaneengesloten natuurgebied, gevolgd door aanpassingen in de waterhuishouding. Hierdoor kan Het Groninger Landschap nu het waterbeheer optimaal afstemmen op de natuur. Langs het Zuidlaardermeer en het Drentse Diep is een brede strook met zomerpolders ontstaan. In het vroege voorjaar overstromen deze zomerpolders om in de loop van de zomer langzaam droog te vallen. Ze werken als een magneet op vogels. Ook de combinatie met waterberging pakt goed uit. Naast beide sterns broeden dit jaar in het Zuidlaardermeergebied onder andere geoorde fuut, watersnip, kemphanen, zomertaling, roerdomp en grote karekiet, soorten die tot voor kort niet of in veel lagere aantallen voorkwamen.
Bron: Het Groninger Landschap
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor