Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe kokerworm in Zeeuwse Delta

  •  
17-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
paarse_kokerworm.jpg

© Paarse kokerworm - Peter H van Bragt, Stichting ANEMOON

Wetenschappers hebben in de Oosterschelde bij Yerseke een nieuwe soort kokerworm aangetroffen. Het betreft een fraaie, opvallend paarsbruin gekleurde kokerworm van circa vier centimeter.
Tijdens een monstername bij Yerseke trof Marco Faasse, marien bioloog bij het onderzoekscentrum eCOAST, kokerwormen aan die niet goed op naam te brengen waren. Uit nader onderzoek bleek dat het dier onbekend was voor de wetenschap en als nieuwe soort beschreven moest worden. De worm kreeg de naam Bispira polyomma. Marco Faasse stelt tevens voor om deze soort de Nederlands naam “Paarse kokerworm” te geven.
Onbekende oorsprong
Waar de kokerworm oorspronkelijk vandaan komt is momenteel nog onbekend. Mogelijk zijn enkele exemplaren via een schip of met geïmporteerde schelpdieren meegekomen uit het buitenland. Momenteel is de Paarse kokerworm plaatselijk talrijk aanwezig in de Oosterschelde bij Yerseke. Of en waar de soort elders op de Europese kust ook voorkomt is onbekend.
Succesvolle verspreiding
Hoe wijd het dier zich zal verspreiden is moeilijk te zeggen, omdat gegevens over deze soort van andere regio’s nog ontbreken. Gezien het succes waarmee deze kokerworm zich recent in de Oosterschelde heeft gevestigd en ook voortplant is het aannemelijk dat het dier zich in de Oosterschelde en mogelijk ook nog elders in de Zeeuwse Delta zal verspreiden. Of en welke mate deze introductie op termijn ook ecologische schade kan veroorzaken, blijft voorlopig nog de vraag en onderwerp voor nader onderzoek.
Bronnen:
natuurbericht.nl
Stichting ANEMOON
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.