NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe klimaatwet van PvdA en GroenLinks

24 nov 2015
  •  
leestijd 2 minuten
opwarming.jpg
In 2050 moet de uitstoot van kooldioxide (CO2) verminderd zijn met 95 procent en moet onze energievoorziening voor de volle 100 procent duurzaam zijn. Dat staat in een wetsvoorstel dat de fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) gaan indienen.
Het is zeer uitzonderlijk dat fractievoorzitters een initiatiefwetsvoorstel indienen, helemaal als zij zowel van de oppositie als van een regeringspartij zijn. Samsom en Klaver maakten hun initiatief maandag bekend in het tv-programma Pauw.
In hun voorstel maakt het kabinet elk jaar een klimaatbegroting met wettelijke doelen voor CO2-uitstoot, energiebesparing en duurzame energie. In 2030 moet de CO2-uitstoot 55 procent lager liggen dan in 1990, het jaar van de 'Kyoto-afspraken'. Volgens Samsom kunnen in 2030 alle auto's elektrisch rijden, hoeven er geen kolencentrales meer te zijn en halen we onze energie grotendeels uit windenergie en uit zonne-energie.
Net als de rijksbegroting moet de klimaatbegroting op Prinsjesdag worden gepresenteerd en worden opgesteld onder verantwoordelijkheid van de premier. Eens in de vijf jaar moet er een klimaatplan komen dat de basis is van de jaarlijkse klimaatbegrotingen.
Samsom en Klaver hopen op reacties van onder meer maatschappelijke organisaties en de Algemene Rekenkamer op hun initiatief. Die zullen ze verwerken voordat ze het initiatiefwetsvoorstel definitief indienen in de Tweede Kamer.
,,De initiatiefwet maakt serieus werk van klimaatbescherming en is in lijn met wat de wetenschap nodig acht om de meest schadelijke gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. De mensheid ligt op ramkoers met de planeet en zichzelf. De klimaatwet komt dan ook geen dag te laat”, zeggen Milieudefensie, Natuur & Milieu en Greenpeace in een reactie.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.