Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe keversoort in Vondelpark vernoemd naar The Beatles

  •  
04-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
kever_The Beatles_Ptomaphagus thebeatles_Menno Schilthuizen_Taxon Expeditions

© Menno Schilthuizen, Taxon Expeditions

Onderzoekers hebben vandaag bekendgemaakt dat ze een nieuwe keversoort hebben ontdekt en die hebben vernoemd naar The Beatles. Het insect werd gevonden tijdens een citizen science 'expeditie' in het Vondelpark in Amsterdam -- vlakbij het Hiltonhotel waar John Lennon en Yoko Ono vijftig jaar geleden hun "Bed In For Peace" deden.

Insecten worden soms vernoemd naar beroemde muzikanten: Lady Gaga kreeg een cicade naar zich vernoemd, Beyoncé een vlieg en vier soorten waterjuffers werden vernoemd naar alle bandleden van Queen. Maar vreemd genoeg is er nog nooit een kever (beetle) genoemd naar de Beatles. In een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Contributions to Zoology wordt dit nu rechtgezet.

Ontdekt met citizen science

Een team insectenkenners nam een groep buurtbewoners mee op 'expeditie' in het Vondelpark. Daar ontdekten ze een nieuwe keversoort (slechts 2 mm lang en levend in de bodem) en besloten het dier Ptomaphagus thebeatles te noemen. Niet alleen vanwege het ontbreken van een naar de Beatles vernoemde kever, maar ook omdat het op de kop af vijftig jaar geleden was dat John Lennon en Yoko Ono in het nabijgelegen Hiltonhotel hun beroemde 'Bed In For Peace' deden.

De excursie werd georganiseerd door Taxon Expeditions, die expedities verzorgt voor mensen met interesse in de natuur en wetenschap. De citizen scientists dragen zo bij aan het doen van echte wetenschappelijke ontdekkingen. Tijdens het onderzoek in het Vondelpark ontdekte de groep eerder al een nieuwe parasitaire wesp, die ze Aphaereta vondelparkensis noemden.

Taxon Expeditions is opgericht door Iva Njunjić and Menno Schilthuizen van Naturalis Biodiversity Center. De Vondelpark-expeditie werd georganiseerd in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Gemeente Amsterdam.

Bron: Taxon Expeditions
Deelnemers op zoek in Vondelpark_kever_the beatles_Iva Njunjić_Taxon Expeditions

Speurende deelnemers in Vondelpark

© Iva Njunjić, Taxon Expeditions

Meer over:

the beatles, kever
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.