Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe kansen voor de beekprik in de Reusel?

  •  
10-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
beekprik_-_UlrikvanderLaan.jpg

© beekprik - UlrikvanderLaan

Halverwege de vorige eeuw was het slecht gesteld met de visgemeenschap in de meeste beken als gevolg van watervervuiling en normalisatieprojecten. Een soort als de beekprik ging hierdoor sterk achteruit. Vanaf de jaren negentig is er door water- en natuurbeheerders hard gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit en habitatherstel in beken. Met resultaat!
Herintroductie
Om de beekprik in Noord-Brabant een handje te helpen, is de mogelijkheid tot herintroductie in beeksystemen onderzocht. Op initiatief van RAVON en met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant is een voorstudie uitgevoerd naar de haalbaarheid van een herintroductie van de beekprik in zijn historische leefgebieden in Noord-Brabant.
Historisch leefgebied herstelt
De voorstudie laat zien dat de Reusel, met name het beektraject op landgoed De Utrecht, een geschikt leefgebied vormt voor de beekprik. De Reusel meandert hier sterk en er is in voldoende mate grind waarin gepaard kan worden. Bos op de oever zorgt voor beschaduwing, zodat de watertemperatuur laag blijft. Andere beken, in de stroomgebieden Boven-Mark, Boven-Donge en Aa, waar de beekprik ook is verdwenen, bieden momenteel nog geen geschikt leefgebied voor de soort.
Bron: Ravon.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.