Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe insecten ontdekt op kadavers

4 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Parapiophila flavipes
Het met opzet laten liggen van dode dieren in de natuur heeft in het Kuinderbos (Noordoostpolder) drie nieuwe insectensoorten voor Nederland opgeleverd. In het kader van het project "Dood doet leven" verzamelde Staatsbosbeheer op een speciale plek lijken van reeën, steenmarter en een reiger. Daar komen weer verschillende aaseters op af, waaronder veel insectensoorten. Entomoloog Elias de Bree van EIS Insectenonderzoek Nederland plaatste er daarom een insectenval bij.
Na analyse van de gevangen dieren heeft hij drie voor Nederland nieuwe soorten kunnen identificeren: twee soorten wenkvliegjes (Sepsidae) en een soort uit de familie Piophilidae - een Nederlandse naam is er nog niet. Kleine vliegjes van zo'n 4 à 5 mm groot. Ze leven als larven op mest en kadavers van gewervelde dieren. Staatsbosbeheer is blij met de nieuwe vondsten: het zegt wat over de rijkdom aan soorten in het Kuinderbos.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar