Vroege Vogels

Nieuwe insecten ontdekt op kadavers

  •  
04-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Parapiophila flavipes
Het met opzet laten liggen van dode dieren in de natuur heeft in het Kuinderbos (Noordoostpolder) drie nieuwe insectensoorten voor Nederland opgeleverd. In het kader van het project "Dood doet leven" verzamelde Staatsbosbeheer op een speciale plek lijken van reeën, steenmarter en een reiger. Daar komen weer verschillende aaseters op af, waaronder veel insectensoorten. Entomoloog Elias de Bree van EIS Insectenonderzoek Nederland plaatste er daarom een insectenval bij.
Na analyse van de gevangen dieren heeft hij drie voor Nederland nieuwe soorten kunnen identificeren: twee soorten wenkvliegjes (Sepsidae) en een soort uit de familie Piophilidae - een Nederlandse naam is er nog niet. Kleine vliegjes van zo'n 4 à 5 mm groot. Ze leven als larven op mest en kadavers van gewervelde dieren. Staatsbosbeheer is blij met de nieuwe vondsten: het zegt wat over de rijkdom aan soorten in het Kuinderbos.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.