Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe inktzwam voor de provincie Gelderland

8 mei 2014
  •  
leestijd 1 minuten
gistgeurinktzwam_-_natuurbericht_-_menno_boomsluiter.jpg

© Fotograaf: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging

In Gelderland is onlangs na nauwkeurig microscopisch onderzoek vastgesteld dat de Gistgeurinktzwam in het Wissels Veen bij Epe is gevonden. Deze inktzwam wordt zeer weinig waargenomen, maar is dit nu omdat ze zo zeldzaam is of omdat ze moeilijk op naam te brengen is?
Weinig enthousiasme
Inktzwammen doen hun naam eer aan. Hun lamellen (plaatjes) veranderen snel in een soort zwarte inkt. Zwart gekleurd door de donkere sporen. Als je ze al meeneemt, is er bij aankomst meestal weinig van over. Eigenlijk moet je bij het vinden van een onbekende inktzwam deze opbergen en onmiddellijk huiswaarts keren in de hoop sneller thuis te komen dan de inktzwam verinkt. Er zijn dan ook maar weinig mensen die vol enthousiasme een inktzwam op naam proberen te brengen.
Dieptepunt
Sinds de wetenschap alle inktzwammen, verenigd door hun eigenschap, gesplitst heeft in een groot aantal nieuwe geslachten is dat enthousiasme tot een dieptepunt gedaald. Van het geslacht Coprinus waar vroeger alle inktzwammen toe behoorden is ten gevolge van DNA-studies nog maar weinig over. Het op naam brengen gaat dan ook moeizaam. Want heb je nu te maken met een Parasola, een Coprinopsis, een Coprinus of een Coprinellus?
Leuk resultaat
Toch leverde ditmaal nauwkeurig microscopiewerk een leuk resultaat. De eerste vondst in de provincie Gelderland van de Gistgeurinktzwam (Coprinopsis saccharomyces). Maar hoe zeldzaam is deze soort nu echt. Is ze echt zo zeldzaam of wordt ze maar weinig op naam gebracht?
Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.