Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe initiatieven verlagen CO2-uitstoot

  •  
28-06-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_106830.jpg
Nieuwe initiatieven verlagen CO2-uitstoot
Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat kent 2,2 miljoen euro subsidie toe aan 12 projecten die de uitstoot van CO2 in het personenvervoer verder terugdringen. De projecten, die subsidie ontvangen uit de 4e ronde van het subsidieprogramma cO2-reductie personenvervoer, reduceren gezamenlijk jaarlijks ruim 56 duizend ton CO2. Hiermee dragen zij bij aan de Nederlandse klimaatdoelstelling om voor 30% minder CO2 uit te stoten in 2020. De bedrijven zelf investeren 16 miljoen euro om deze CO2-reductie te bereiken.
Zakelijke kilometers
Ordina, een grote dienstverlenende organisatie met 5.000 werknemers en vestigingen door het hele land, krijgt een subsidie om haar personeel te stimuleren milieuvriendelijker te reizen. Zo worden Ordina medewerkers financieel beloond wanneer zij kiezen voor een hybride lease auto. Wanneer een medewerker zuiniger rijdt dan de fabrieksnorm, dan krijgt deze het financiële voordeel uitgekeerd. Daarnaast start Ordina met een pilot om reizen met de trein aantrekkelijker te maken. Medewerkers van Ordina reizen nu samen 75 miljoen kilometer per jaar. Met het project gaan zij 520 ton CO2 -uitstoot reduceren.
Inzicht in eigen CO2 uitstoot
De stichting De Kleine Aarde ontvangt subsidie voor het ontwikkelen en het beschikbaar maken van een zogenoemde Mobiliteitsvoetafdruk. Via het invullen van een vragenlijst op internet kan iedereen de milieu-impact van de eigen mobiliteitssituatie doorrekenen. Naast het verschaffen van inzicht in de persoonlijke milieubelasting geeft de Mobiliteitsvoetafdruk aanbevelingen om de CO2 uitstoot te reduceren. De Kleine Aarde krijgt tevens subsidie voor het organiseren van auto- en fietstestdagen. Hier kunnen belangstellenden tal van schone autos en fietsen uitproberen. De Kleine Aarde verwacht met beide initiatieven jaarlijks ongeveer 740 ton CO2-reductie te realiseren.
Aardgastankstations en andere projecten
Andere met subsidie beloonde projecten zijn het opzetten van 18 aardgastankstations in 5 provincies, het aanbieden van gecombineerde entree en openbaarvervoerkaarten aan festivalbezoekers en het opzetten van een drietal overstaplocaties van auto naar trein langs drukke autosnelwegen.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over de verschillende initiatieven of het programma CO2-reductie personenvervoer kijk dan op http://www.senternovem.nl/co2-personenvervoer .
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.