Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe haaien, ringmus, Kaaistoep, fenolijn en overige radio-onderwerpen

  •  
27-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
zaaghaaien

© Simon Weigmann

Fenolijn 035-6711338

De eerste zingende fitis, de eerste boerenzwaluw en zelfs de eerste zwartkop. Steeds meer zangvogels keren terug uit hun overwinteringsgebieden. En dat is te horen op de fenolijn, die ook deze week weer bomvol zit. Vele honderden waarnemingen werden ingesproken op het antwoordapparaat van de natuur. Naast zangvogels, ook zonnende ringslangen, vlinders en veel bloeiende voorjaarsplanten. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Nieuwe haaien

Haaien: zó indrukwekkend en prehistorisch en momenteel zó bedreigd. Toch zijn er ook lichtpunten, want er worden nog wel eens nieuwe soorten ontdekt. Begin dit jaar bij Australië en nu net in de Indische Oceaan. Daar werden twee zogenaamde zaaghaaien gevangen door vissers. Soorten die net iets van elkaar verschillen, te zien aan de tanden van hun zaag.

Beleef de lente vanuit huis !

De Beleef de lente camera's van de Vogelbescherming staan weer aan, en nu is het helemaal heerlijk om vanuit huis de vogels druk bezig te zien. Zo heeft de bosuil haar eerste jong, de merel drie prachtige blauwe eieren en blijft het nets van de zeearend angstvallig leeg.

Vijftienduizend euro voor de ringmus

Wat is er aan de hand met de ringmus? Arend Timmerman van Fûgel- en Natoerbeskermingswacht Eastermar vindt ieder jaar opvallend veel dode vogels, dode jongen en niet uitgekomen eieren in de nestkasten van de natuurwacht. De provincie Fryslân heeft nu bijna 15.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor onderzoek. Samen met Gerben de Vries heeft Arend Timmerman sinds 2015 zo’n vijftig ringmuspaartjes in 250 nestkasten gevolgd. Ze willen graag weten wat de oorzaak is van de ringmussensterfte in hun omgeving. Om meer zicht te krijgen op de invloed van gifstoffen is kostbaar laboratoriumonderzoek nodig. De vogelwachters willen dit broedseizoen verkeerde eieren, dode vogels en jongen verzamelen. Om ze vervolgens op te sturen voor onderzoek.

Het best onderzochte natuurgebied van Nederland

Ten westen van Tilburg ligt het 450 hectare grote natuurgebied De Kaaistoep. Het is het best onderzochte stuk natuur van Nederland. Al 25 jaar pluizen vrijwilligers op alle gebieden dit gebied af naar soorten planten en dieren. Van de kleinste schimmels, via loopkevers, nachtvlinders en mossen tot de amfibiën en vogels. Bijna 9.000 soorten zijn in kaart gebracht. En in die kwart eeuw zijn er nieuwe soorten ontdekt voor Nederland en zelfs nieuwe soorten die over de hele wereld nog niet bekend waren. Ter gelegenheid van het jubileum is er een 700 pagina’s dik boek verschenen.

Troostradio: natuurgeluiden in dorp, stad en park

Veel, heel veel positieve reacties op de zogeheten ‘soundscape’ met natuurgeluiden die we vorige week 20 minuten lang lieten horen. Zonder gesproken woord. De virtuele wandeling die Henny Radstaak maakte van park naar heide en bos, moeras, via duin en wad naar het agrarisch gebied. Vanmorgen doet hij die wandeling nog eens dunnetjes over. Luister de komende 10 minuten naar de vogelgeluiden uit park en bos… Henny Radstaak op virtuele wandeling door de natuur van park en bos. Van de uitgebreide wandeling is ook een podcast, die is te vinden via uw podcast-app onder de titel “Vroege Vogels in 30 minuten”, en dan moet u aflevering 12 hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.