Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Nieuwe Gouden Eeuw door duurzaamheid'

  •  
07-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
druppels.jpg
Bedrijven in de Benelux lopen voorop in duurzaamheid en zullen daar de komende jaren ook veel profijt van hebben. ''We kunnen teruggaan naar de Gouden Eeuw'', aldus financieel analist Marco Gulpers van ING, die meent dat verantwoord ondernemen financieel steeds meer oplevert.
Water, energie en andere grondstoffen worden de komende jaren steeds duurder, aldus Gulpers. ''Nu is water nog gratis, over tien jaar zeker niet meer. 'Business as usual' zal door de schaarste niet meer mogelijk zijn.'' Bedrijven die dit als eerste begrijpen en maatregelen treffen, kunnen hier flink van profiteren.
Relatief simpele maatregelen kunnen de totale besparingen doen oplopen tot 3,4 biljoen euro, berekende ING in een rapport dat donderdag werd gepresenteerd. Dat is circa 5 procent van de wereldeconomie. Bedrijven in de Benelux kunnen in totaal bijna 57 miljard euro besparen, wat neerkomt op 6 procent van hun economie, aldus ING.
Deze berekeningen zijn gebaseerd op maatregelen waarbij ondernemingen 10 procent minder water en energie verbruiken, een tiende minder gassen uitstoten en 10 procent minder afval produceren. Bedrijven die nu bewust aan duurzaamheid doen, zullen relatief weinig moeite hoeven doen om dit 'laaghangend fruit' te plukken en het voordeel te behalen, aldus ING.
"De besparing van 57 miljard euro in de Benelux wordt zeker gerealiseerd'', stelde Gulpers. "Je ziet dat bedrijven zeer bewust bezig zijn om hun productie duurzamer te maken. En niet alleen dat, bedrijven als Unilever of AkzoNobel kijken ook naar de leveranciers en eindgebruikers. Daar zijn ook veel voordelen te halen.''
Volgens Gulpers herkent de markt overigens nog onvoldoende de waarde van verantwoord ondernemen. "Een bedrijf als Unilever wordt op de beurs nog steeds ondergewaardeerd, terwijl het voorop loopt op dit soort thema's.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.