Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recent ontdekte 'duizendpoot' is een miljoenpoot

  •  
17-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1396 keer bekeken
  •  
Eumillipes persephone_Paul Marek (CC BY 4.0)

Eumillipes persephone

© Paul Marek (CC BY 4.0)

Wetenschappers hebben 's werelds eerste ware 'millipede' (mille betekent 'duizend' en pes 'poot') ontdekt, maar in het Nederlands noemen deze dieren miljoenpoten. Het gaat om een lang en dun wezen met maar liefst 1306 pootjes, meer dan enig ander dier. Ze spreken over een wonder van de evolutie.

Van de tot nu toe bekende wormachtige beestjes is er nooit één gevonden met meer dan 750 poten. De nieuwe recordhouder is 60 meter onder de grond ontdekt in een boorgat in een mijngebied in West-Australië. Het beestje is Eumillipes persephone genoemd, deels dus naar de Griekse mythologische godin van de onderwereld, Persephone, die oorspronkelijk aan de oppervlakte leefde maar door Hades naar de onderwereld werd gebracht.

Lang en dun

Het snaarachtige wezen is minder dan een millimeter breed maar bijna 10 centimeter lang en heeft "een kegelvormige kop met enorme antennes en een snavelvormige mond om te eten", aldus de onderzoekers. Het beestje is blind en kleurloos, eigenschappen die typisch zijn voor dieren die hun hele leven onder de grond doorbrengen. De vrouwtjes hebben meer poten dan de mannetjes.

De miljoenpoot rekt zijn lichaam uit waardoor het nog dunner wordt en zo in kleine scheurtjes past. De vele pootjes stuwen het lichaam voort en breken spleetjes en kloofjes open.

Verschil miljoenpoot en duizendpoot

Het bericht verscheen eerst in het Nature, een Engelstalig wetenschapsblad. Hij werd hier 'the first true millipede' genoemd, omdat het de eerste soort is met meer dan duizend poten. In het Nederlands heet een 'millipede' een miljoenpoot en klopt de titel 'de eerste echte miljoenpoot' niet. Toch zie je op veel nieuwssites nu staan dat er een 'echte duizendpoot' is ontdekt.

In het Engels heet een duizendpoot een 'centipede' en deze groep verschilt op een paar vlakken met de miljoenpoten. Duizendpoten hebben maar één pootpaar per segment en miljoenpoten twee. Eumillipes persephone heeft dus 330 segmenten met (op een aantal segmenten na) twee paar poten eraan. Duizendpoten zijn vaak ook platter en hebben gifkaken waarmee ze jagen op andere dieren. 

Verwarring

De oorspronkelijke titel van dit nieuwsbericht was 'Nieuwe duizendpoot heeft écht meer dan duizend poten', maar dat klopt dus niet.

Miljoenpoten vallen wel onder de groep duizendpotigen of veelpotigen (Myriapoda). Deze groep splitst zich vervolgens onder andere in duizendpoten (Chilopoda) en de miljoenpoten (Diplopoda). De net ontdekte soort is dus een miljoenpoot (die valt onder duizendpotigen) met meer dan duizend poten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.