Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe dikhoed ontdekt in de duinen

  •  
14-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
dikkop_-_martijn_oud_-_natuurbericht.jpg

© Fotograaf: Martijn Oud/Nederlandse Mycologische Vereniging

In het duingebied ten zuiden van IJmuiden werd op 9 november een voor Nederland nieuwe paddenstoelensoort ontdekt. Dat er nu pas aandacht aan de vondst wordt gegeven heeft te maken met het zoeken naar de juiste naamgeving. Het blijkt om een vertegenwoordiger van de groep van dikhoeden te gaan die nog geen Nederlandse naam heeft. Het gebied heeft inmiddels een reputatie als vindplaats voor nieuwe soorten. Twee jaar geleden werd in dit duingebied ook al een nieuwe soort schijnridderzwam gevonden.
De geslachtsnaam dikhoed dankt deze groep van op ridderzwammen gelijkende paddenstoelen aan de dikvlezige hoeden. Deze kunnen wit tot okerbruin zijn gekleurd terwijl de steel centraal of enigszins uit het midden is geplaatst. De hoeden zijn uitgerust met smalle lamellen die niet tot sterk aflopen. De dunwandige gladde tot ruwe sporen zijn wit. Dikhoeden komen voor op het noordelijk halfrond van de boreale zone tot aan de subtropen. In Nederland komen slechts twee soorten dikhoeden voor die beide op de Rode lijst staan in de categorie “ernstig bedreigd”.
De Reuzendikhoed (Leucopaxillus giganteus) is wel de bekendste omdat hij opvalt door zijn enorme formaat met hoeden tot wel veertig centimeter breed.
De Roomkleurige dikhoed (Leucopaxillus cutefractus) heeft een wat bescheidener formaat met hoeden tot circa twaalf centimeter breed. Deze soort is gemakkelijk te herkennen door zijn bij ouderdom in partjes gebarsten hoed en opvallende roomkleur. Beide soorten dikhoeden zijn met de juiste literatuur gemakkelijk te herkennen.
De gevonden dikhoed is echter geen van beide bovenstaande en is dus een nieuwe soort voor Nederland.
Dat er in het duingebied van het Kennemerstrand in het tweede achtereenvolgende jaar een nieuwe soort is ontdekt, zal te maken hebben met de ligging aan een druk bevaren internationale scheepvaartroute vlakbij de sluizen van IJmuiden. De door schepen onbedoeld meegenomen sporen van de dikhoed zullen in het kalkrijke en vochtige duinzand een juiste locatie hebben gevonden om te kiemen. Een duidelijk voorbeeld van de gevolgen van globalisering.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor