Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe aanpak tegen mestoverschot veehouderij

  •  
28-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Koee.jpg
De mest van de veehouderij is nu nog een afvalproduct dat een probleem is voor de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. Met een nieuwe koers willen de staatssecretarissen Henk Bleker (Landbouw) en Joop Atsma (Milieu) daar verandering in brengen.
Atsma en Bleker kondigen woensdag aan dat ze met de sector afspraken hebben gemaakt over een nieuwe aanpak die voldoet aan de Europese regels. Daarmee wordt mest op termijn een nuttige grondstof. Uitgangspunt van het nieuwe systeem wordt dat elke veehouder die meer mest produceert dan hij op eigen grond kwijt kan, een deel van het overschot laat verwerken bij een erkend bedrijf. Dat bedrijf zet de mest om in energie of in mestkorrels, die kunstmest in de toekomst zouden kunnen vervangen.
Fosfor
Verder gaan de varkensboeren en het Productschap Diervoeder werken met veevoer dat ervoor zorgt dat er minder van het milieubelastende fosfor in de mest belandt. Ook de zuivelketen gaat aan de slag met ander veevoer. Als dat in 2012 niet voldoende resultaat oplevert, komen Bleker en Atsma ook daar met maatregelen.
Bron: ANP
Foto: Makesabe

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.