Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuw: Zandkokerwormriffen

10 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zandkokerwormrif_krab

© Stichting Noordzee

In de Noordzee is tijdens een wetenschappelijke expeditie een spectaculaire ontdekking gedaan. In het gebiedje ‘de Bruine Bank’ zijn riffen van zandkokerwormen ontdekt. Dat hebben Christiaan van Sluis van Stichting De Noordzee en marien ecoloog Karin van der Reijden van de Rijksuniversiteit Groningen zondagochtend bekend gemaakt in Vroege Vogels op NPO Radio 1.
Lang werd gedacht dat deze natuurlijke riffen waren uitgestorven in de Noordzee. Ze werden aangetroffen tijdens de Expeditie Noordzee 2017. Een zandkokerwormrif bestaat uit veel zandkokerwormen. De worm bouwt een koker van zandkorrels. Onder bepaalde omstandigheden ontstaat een levensvorm waarbij duizenden kokers aan elkaar kleven. De riffen die dan ontstaan kunnen tientallen tot soms wel honderden meters langs worden.

Zandkokerwormrif is een unieke en levende structuur

In de Nederlandse Noordzee komen bijna geen natuurlijke zandkokerwormriffen meer voor. Zandkokerwormriffen zijn uniek omdat zij zich kunnen vestigen op plekken met veel stroming en dynamiek. Ook zijn de riffen bijzonder omdat ze een levende structuur vormen, die andere soorten een vestigingsplek of schuilplek biedt. Vergelijkbaar met tropische koraalriffen.
Zandkokerwormriffen worden nog niet beschermd in Nederland. Vermoedelijk omdat tijdens de implementatie van Europese regelgeving het bestaan van zandkokerwormriffen in de Nederlandse Noordzee niet bekend was.
zandkokerwormrif

© Zandkokerwormrif - Stichting Noordzee

Zuignapvisje

© Zuignapvisje - Stichting Noordzee

Zuignapvisje
zandkokerrif_haai

© Hondshaai - Stichting Noordzee

Hondshaai
blauwtipje

© Blauwtipje - Stichting Noordzee

Blauwtipje
Stichting De Noordzee pleit ervoor om meer onderzoek te doen naar deze net ontdekte riffen en alsnog te beschermen, vooral tegen bodemberoering. Tijdens de Expeditie Noordzee 2018, dat 14 juni van start gaat zal de natuurorganisatie samen met stichting Duik De Noordzee Schoon de zandkokerwormriffen in de Bruine Bank opnieuw bestuderen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar