Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuw wolventerritorium naast Nederlandse grens

1 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wolf

© bron: pixabay

In het Duitse Meppen, op 20 kilometer van de Nederlandse grens, zijn zes wolvenwelpen geboren. Dit meldt Wolven in Nederland. Wanneer er welpen worden geboren, is er sprake van een gevestigde wolvenroedel. In de Duitse Bondsstaat Nedersaksen (grenzend aan Noord-Nederland), leven nu zestien roedels en vier paartjes.

Nederland als leefgebied

De roedel met de zes pasgeboren welpjes leeft slechts 20 kilometer van de Nederlandse grens. Gemiddeld heeft een roedel een territorium van 200 vierkante kilometer. Waarschijnlijk zal de roedel Nederland ook als leefgebied gebruiken.

Maatregelen

In Duitsland kiezen de meeste deelstaten ervoor om vee actief te beschermen binnen een straal van 30 kilometer van de vastgestelde wolventerritoria. De Nederlandse gebieden zouden in dat geval er binnenvallen. Het plaatsen van schrikdraad rondom schaapskuddes en het inzetten van kuddewaakhonden zijn een paar van de preventiemaatregelen. Beide maatregelen zorgen ervoor dat de schapen meer met rust worden gelaten door de wolven.
De provincies werken op dit moment samen met Wolven in Nederland om het ‘Operationeel Draaiboek Wolf’  te verbeteren. Hierin wordt beschreven hoe om te gaan met de gesettelde wolven.
Bron: Wolven in Nederland

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar