Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw wolventerritorium naast Nederlandse grens

  •  
01-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wolf

© bron: pixabay

In het Duitse Meppen, op 20 kilometer van de Nederlandse grens, zijn zes wolvenwelpen geboren. Dit meldt Wolven in Nederland. Wanneer er welpen worden geboren, is er sprake van een gevestigde wolvenroedel. In de Duitse Bondsstaat Nedersaksen (grenzend aan Noord-Nederland), leven nu zestien roedels en vier paartjes.

Nederland als leefgebied

De roedel met de zes pasgeboren welpjes leeft slechts 20 kilometer van de Nederlandse grens. Gemiddeld heeft een roedel een territorium van 200 vierkante kilometer. Waarschijnlijk zal de roedel Nederland ook als leefgebied gebruiken.

Maatregelen

In Duitsland kiezen de meeste deelstaten ervoor om vee actief te beschermen binnen een straal van 30 kilometer van de vastgestelde wolventerritoria. De Nederlandse gebieden zouden in dat geval er binnenvallen. Het plaatsen van schrikdraad rondom schaapskuddes en het inzetten van kuddewaakhonden zijn een paar van de preventiemaatregelen. Beide maatregelen zorgen ervoor dat de schapen meer met rust worden gelaten door de wolven.
De provincies werken op dit moment samen met Wolven in Nederland om het ‘Operationeel Draaiboek Wolf’  te verbeteren. Hierin wordt beschreven hoe om te gaan met de gesettelde wolven.
Bron: Wolven in Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.