Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw: vijf springstaarten

  •  
24-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
springstaart_03.jpg
Tijdens een inventarisatie van het Drents-Friese Wold werden maar liefst vijf nieuwe soorten springstaarten voor ons land gevonden, 19 soorten die nog niet eerder voor de provincie Fryslân waren gemeld en 15 soorten die nog niet voor de provincie Drenthe waren gemeld. Met deze vondst komt het aantal soorten springstaarten voor Nederland op 249! 
Ondanks dat springstaarten erg algemeen zijn, zijn er maar weinig mensen die ze bestuderen. Vandaar dat tijdens gericht onderzoek relatief gemakkelijk nieuwe soorten voor ons land gevonden kunnen worden. De in Noord-Nederland gevonden nieuwe soorten zijn: Ceratophysella scotica , Isotomurus unifasciatus , Pachyotoma crassicauda , Isotoma caerulea en Proisotoma subminuta .
De eerste drie soorten zijn te vinden in vochtige heide met plaatselijk plasdras-situaties. De laatste twee soorten leven veel droger, en zijn gevonden op kapvlakten en langs het stuifzandgebied Aekingerzand.
Lees meer op Natuurbericht.nl
Tekst: Matty P. Berg, Vrije Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen & EIS Kenniscentrum Insecten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.