Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw specialistisch team gaat helpen bij bosbranden

  •  
30-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
887 keer bekeken
  •  
bosbrand_vuur_pixabay

© Pixabay

Zes zuidelijke veiligheidsregio’s richten een specialistisch team op dat gaat helpen bij het bestrijden van grote natuurbranden. De handcrew, zoals het wordt genoemd, staat de brandweer bij tijdens natuurbranden en zorgt er te voet voor dat branden zich minder snel uitbreiden en sneller worden gedoofd. Als alles volgens plan verloopt, dan is het team in april 2022 operationeel, net voor het natuurbrandseizoen.

Er is nog een andere handcrew, namens de brandweerregio’s IJsselland en Twente. Dankzij de oprichting van een tweede specialistisch team is de brandweer voorbereid op meerdere gelijktijdige natuurbranden, zegt Sraar Theeuwen, Provinciaal Regisseur Natuurbrandbeheersing in Limburg. Want deze komen steeds vaker voor, meent hij. "We krijgen de laatste jaren steeds vaker te maken met droge voorjaren. Ook het aantal natuurbranden neemt toe, net als de gelijktijdigheid ervan."

Ondergrondse brandjes

Dit bleek onder meer in april 2020, bij twee gelijktijdige grote branden: in Nationaal Park de Meinweg en in de Deurnese Peel. "Toen hadden we graag twee handcrews gehad." Het team dat er was kon maar op één plek tegelijk zijn, waardoor op de andere plek alleen geblust kon worden. "Dat is niet erg efficiënt." Daarom werd besloten om ook een tweede team te gaan opleiden, zodat op twee plekken tegelijkertijd geblust kan worden.

Het team spoort ondergrondse brandjes op als de wind is gaan liggen en dooft deze. Doordat het team zich te voet verplaatst, kunnen ze op plekken komen die blusvoertuigen van de brandweer niet kunnen bereiken. Ook haalt het team brandstof weg, zoals droge heiden. "Om ervoor te zorgen dat de brand zich hier niet naar kan uitbreiden en het geen onbeheersbare brand wordt." Het team beschikt over speciale kleding, die licht is, ademt, meer vocht opneemt en minder snel voor hittestuwing zorgt, oftewel: het lichaam de warmte niet goed kwijt kan.

Goede opleiding

De twee handcrews zijn onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en Brandweer Nederland. Handcrew Zuid-6, zoals het zuidelijke team gaat heten, wordt opgezet door de regio’s Zeeland, Zuid-Limburg, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant Zuid-Oost en Limburg-Noord. Alleen de laatste vier regio’s gaan hiervoor elk zo'n 20 tot 25 brandweermannen en -vrouwen opleiden. "Zeeland en Zuid-Limburg hebben wat minder natuurgebieden. Daarbij zitten de andere vier regio's dichter bij elkaar, dus dat is net wat handiger", legt Sraar Theeuwen uit.

Goede opleiding van de nieuwe handcrew is van belang, meent Theeuwen, en kost dan ook enige tijd. Het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022 zullen gebruikt worden om het nieuwe team op te leiden, doordat het dan kan oefenen. Ook het team in Overijssel gaat meehelpen om het nieuwe team te trainen.

Bron: ANP

Meer over:

team, bosbrand, handcrews
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.