Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw op de Rode Lijst: antilopen en essen

  •  
15-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Grote Afrikaanse Antilope

© Grote Afrikaanse Antilope - Bron Pixabay

Vijf Afrikaanse antilopensoorten nemen sterk in aantal af door stroperij en verlies van leefgebied, zo blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van bedreigde soorten die IUCN (International Union for Conservation of Nature) vandaag presenteert. Ook bevindt Noord-Amerika's meest wijdverspreide en waardevolle boomsoort, de es, zich op het punt van uitsterven door een invasieve keversoort.
De nieuwe cijfers, die donderdag bekend werden, tonen ook een drastische afname van het aantal endemische sprinkhanen en duizendpoten in Madagaskar en het uitsterven van de Pipistrellus murrayi, een vleermuis die uitsluitend op het Australische Christmas Island voorkwam staat nu vast. Daartegenover staat dat nieuwe data over het sneeuwluipaard (Panthera uncia) het rechtvaardigen om deze soort van ‘bedreigd’ nu als ‘kwetsbaar’ te classificeren. De afname van het aantal sneeuwluipaarden door stroperij en verlies van leefgebied houdt echter wel aan.
In totaal telt de Rode Lijst nu 87.967 soorten. Daarvan worden er 25.062 met uitsterven bedreigd. Hieronder een beschrijving van een aantal nieuwe soorten die op de Rode Lijst staan.

Vijf Afrikaanse antilopensoorten gaan hard achteruit

Hoewel de status van de meeste antilopensoorten ongewijzigd blijft, zijn vijf soorten Afrikaanse antilopen hard achteruit gegaan. Vier van deze soorten werden eerder nog als ‘niet bedreigd’ geclassificeerd, maar door stroperij, verlies van leefgebied en concurrentie met vee voor water en voedsel, nemen hun aantallen nemen hard af. Die afname is in lijn met een algemene neerwaartse trend voor grote Afrikaanse zoogdieren die voor ruimte en natuurlijke hulpbronnen moeten concurreren met de groeiende menselijke bevolking.

Noord-Amerikaanse essen op de rand van uitsterving

Vijf van de zes meest prominente bomen van het Fraxinus-geslacht (essen) in Noord-Amerika krijgen een plaats op de Rode Lijst als ‘ernstig bedreigd’ – slechts één stap verwijderd van uitsterving. Ook de zesde soort heeft een zeer hoge kans om uit te sterven en krijgt daarom de status ‘bedreigd’. Oorzaak van deze dreigende uitsterving in de invasieve essenprachtkever (Agrilus planipennis), die eind jaren 90 vanuit Azië in Michigan belandde via houten pallets. Het kevertje heeft inmiddels tientallen miljoenen bomen in de VS en Canada geveld en kan mogelijk aan meer dan 8 miljard bomen het leven kosten.

Ontbossing eist tol van sprinkhanen en duizendpoten in Madagaska

Ontbossing begint in Madagaskar zijn tol te eisen van ongewervelde soorten. Alle 71 soorten endemische doornsprinkhanen in Madagaskar is bijna 40% met uitsterven bedreigd. Van de 145 soorten endemische duizendpoten wordt meer dan 40% met uitsterven bedreigd. 27 soorten zijn ‘ernstig bedreigd’, waaronder de glanzende reuzenkogelduizendpoot (Sphaeromimus splendidus). Deze duizendpoot heeft slechts één leefgebied over, het kustregenwoud Saint Luce, dat deels al gedegradeerd is door begrazing en het verwijderen van hout. Geplande dagmijnbouw dreigt een groot deel van dit laatste leefgebied te vernietigen en vormt daarmee de grootste bedreiging voor deze soort.
Bron: IUCN
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.