Vroege Vogels

Nieuw onderzoek: hondenpoep en hondenplas beschadigen natuur

  •    •  
07-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1927 keer bekeken
  •  
roedel_honden

Honden

© Fotograaf Mushanga

Hondenpoep en hondenplas wordt in zodanige hoeveelheid achtergelaten in natuurgebieden dat het planten en dieren beschadigt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van The Guardian in België. Uit de studie blijkt dat de hoeveelheid vrijkomende stikstof en fosfaat zo erg overschreden wordt dat het zelfs voor boeren illegaal zou zijn.

Hondenpoep tellen

De onderzoekers hebben deze conclusie getrokken doordat ze 18 maanden lang hondenpoep hebben geteld in Gent. Ze zeggen dat de situatie hetzelfde in voor heel Europa, waar zo'n 87 miljoen honden wonen.

De honden laten stikstof achter tijdens wandelingen, door het poepen of plassen. Jaarlijks laten ze gemiddeld 11 kg stikstof per hectare vrij en 5 kg fosfaat per hectare. Dit is dezelfde hoeveelheid als dat van de landbouwsector, industrie en verkeer. Dit getal ligt namelijk tussen de 5 kg en 25 kg stikstof per hectare. Hiermee laat het onderzoek zien dat honden een significant onderdeel zijn van de hoge hoeveelheid stikstof- en fosfaatuitstoot.

Ecosystemen lijden

Veel hondeneigenaren denken dat de hondenpoep niet zoveel kwaad kan, maar de meeste ecosystemen lijden er wel onder. Zo groeien er meer brandnetels door de grotere hoeveelheid stikstof. De brandnetels overheersen, waardoor andere planten de kans niet meer krijgen om te groeien.

Hoe ze dit onderzoek hebben uitgevoerd kun je hier lezen.
Bron: The Guardian

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.