Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Nieuw onderzoek geluidsoverlast Lelystad'

22 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
vliegtuig_vogels_pixabay

© Bron: Pixabay

Er deugt niet veel van de milieueffectrapportage die mede heeft geleid tot de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat stellen enkele actiegroepen die tegen meer vliegverkeer zijn. De werkelijke geluidshinder is volgens hen veel groter dan in de milieueffectrapportage (MER) was voorgespiegeld. Ze baseren zich op een rapport van deskundigen die wijzen op lacunes in de rapporten over geluidsoverlast.

‘Nieuw rapport’

Ook Stichting Red de Veluwe ziet zich gesteund door het onderzoek van wetenschapper Pieter Sijtsma. Hij stelt dat de uitleg van het ministerie over de geluidsoverlast van vliegtuigen niet klopt en dat er informatie wordt weggelaten. Daarom moet de milieueffectrapportage de prullenbak in en moet er een nieuwe komen, stellen de tegenstanders van een uitbreiding van het vliegveld.

Belevingsvlucht

Het lawaai van de vliegtuigen is dit voorjaar onderzocht met een zogenoemde belevingsvlucht, een vliegtuig dat rondjes vloog rond Lelystad Airport. Dat bleek meer geluid op te leveren dan vooraf was berekend. “De minister schept een ongehoord precedent, en neemt een onbehoorlijk besluit als ze dergelijk grote afwijkingen accepteert”, stellen de tegenstanders nu.

Geluidshinder

Er is veel weerstand tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Het vliegveld moet vanaf 2020 vakantieverkeer van Schiphol overnemen, maar mensen vrezen geluidsoverlast. De opening van de luchthaven werd door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in februari met een jaar uitgesteld tot april 2020. De bewindsvrouw zei onlangs al een nieuwe MER niet nodig te vinden omdat het verschil tussen de berekende geluidshinder en de gemeten geluidshinder niet ongebruikelijk hoog is.
De actiegroepen, verenigd in Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen, willen nu eerst een rekenmodel dat wél betrouwbaar is, dan een nieuwe MER en dán pas openstelling van Lelystad Airport.
Bron: ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.