Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw netwerk van vogelonderzoekers

  •  
01-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koolmeesjes_04.jpg
Er komt een landelijk netwerk voor studies aan zangvogels die in nestkasten broeden, zoals mezen, boomklevers, zwaluwen, vliegenvangers, maar ook kauwen en holenduiven. In dit netwerk, een initiatief van een aantal vogelwerkgroepen, komen amateur- en professionele nestkastenonderzoekers bij elkaar om van elkaar te kunnen leren. Ook wil men (al) verzamelde gegevens veilig stellen voorverder onderzoek.
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), het Vogeltrekstation/ Nederlandse ringcentrale (VT) en SOVON (Vogelonderzoek Nederland) doen mee met het project. Het NIOO (o.a. bekend van het langjarig wetenschappelijk onderzoek naar Koolmezen en Bonte Vliegenvangers) zal het geheel coördineren en, in overleg en samenwerking met SOVON, specifieke analyses uitvoeren op de data. Het is de bedoeling dat van deze analyses jaarlijks een verslag uitgebracht gaat worden.
Het vogeltrekstation ziet mogelijkheden om ringvergunningen uit te geven, bv in het kader van het RAS (Retrapping Adults for Survival) project. Voor een overlevingsanalyse is het van belang dat de in de nestkasten broedende vogels geringd worden en liefst daarna in opvolgende broedseizoenen afgelezen worden. Ook wil het vogeltrekstation stimuleren dat er in Nederland meer nestjongen geringd worden.
Op zaterdag 21 maart 2009 (10:00-16:00 uur) wordt een eerste landelijke bijeenkomst georganiseerd op het NIOO in Heteren. Op die dag zullen er door alle deelnemende partijen presentaties gegeven worden waarna verder opties en voorstellen besproken worden. Zodoende kunnen de vogelonderzoekers komend broedseizoen gelijk aan de slag.
Wilt u de landelijke bijeenkomst op 21 maart 2009 bijwonen? Graag uw bericht naar nestkast@nioo.knaw.nl of via post: NIOO, Postbus 40, 6666 ZG, Heteren tnv NESTKAST

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.