Vroege Vogels

Nieuw natuurgebied 'Tussen de vennen'

  •  
23-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_167619.jpg
De inrichtingswerkzaamheden van een nieuw natuurgebied van Staatsbosbeheer zijn gestart. Het natuurpark van 42 hectare wordt dit jaar ten noorden van de Tolweg en ten zuiden van het natuur- en milieucentrum De Heemtuin aan de Nieuweweg in Muntendam (Gr.) ontwikkeld. Het nieuwe gebied krijgt de naam 'Tussen de Venen'.
In het gebied worden vele overgangen, van nat naar droog, van voedselarm naar voedselrijk, van bos/struweel naar open ruimte en van cultuur (akker) naar natuur gecreëerd. Hierdoor ontstaan leefgebieden voor een zeer gevarieerde flora en fauna. Daarbij komt dat het huidige terrein van het NMC De Heemtuin een grote variatie aan planten, insecten en zwammen herbergt waardoor het nieuwe natuurgebied snel bevolkt kan worden.
Extra elementen
Boswachter Annet de Jong: "Bij de inrichting van het gebied worden extra elementen ingebracht om het aantrekkelijk te maken voor de bezoeker. Zo wordt een uitgebreid stelsel van recreatiepaden aangelegd, met degelijke bruggen, maar ook enkele primitieve oversteekplaatsen. Er wordt er een pad aangelegd dat ook geschikt is voor mindervaliden. Daarnaast wordt aan de Tolwegzijde speciaal voor kinderen speelnatuur ingericht".
Prijsvraag
De gemeente Menterwolde heeft samen met Staatsbosbeheer, tijdens een voorlichtingsavond over de inrichting van het nieuw te ontwikkelen natuurpark in Muntendam, de naam van het natuurpark en daarmee ook de winnaar van de prijsvraag bekendgemaakt. De gemeente Menterwolde en Staatsbosbeheer hebben de prijsvraag in december 2005 uitgeschreven. Vele inwoners van Muntendam hebben gehoor gegeven aan de oproep een naam te bedenken voor het natuurpark. Er zijn ruim 30 namen ingezonden. Een speciaal hiervoor samengestelde jury heeft uit de inzendingen de naam 'Tussen de Venen' gekozen.
Educatie
Mede dankzij subsidies is er voor dit project extra geld beschikbaar voor voorlichting- en educatiedoeleinden. Dit betekent dat scholen actief worden betrokken en dat de bezoeker uitgebreid wordt voorgelicht via routes, informatiepanelen en een folder
Bron: Staatsbosbeheer

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.