Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw minizwammetje

  •  
22-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Op een Bittere kaaszwam werd de afgelopen week een klein zwammetje gevonden dat een nieuwe soort voor Nederland blijkt te zijn: de  Ophiostoma polyporicola .
Het aantal soorten paddenstoelen dat in Nederland gevonden kan worden, neemt gestaag toe. Wel gaat het meestal om kleine tot zeer kleine paddenstoeltjes die er voor een buitenstaander niet eens uit zien als een paddenstoel. Ook deze nieuwe soort is onopvallend en waarschijnlijk vooral alleen in het late najaar aanwezig als veel paddenstoelenliefhebbers het voor gezien houden.
Ophiostoma polyporicola , zoals het zwammetje heet, werd gevonden in de Kroondomeinen bij Gortel (Gelderland) op een oud vruchtlichaam van een Bittere kaaszwam ( Oligoporus stipticus ). Deze kaaszwam was helemaal bespikkeld met de kleine, gitzwarte vruchtlichaampjes van het zwammetje die ongeveer één millimeter groot zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.