Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuw in Nederland: de viervlekmier

11 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Viervlekmier_foto_Theodoor Heijerman

Viervlekmier

© Theodoor Heijerman

We hebben er een nieuwe mierensoort bij in Nederland: de viervlekmier. Insectenkenner John Cox heeft hem ontdekt, diep in Brabant, bij een oude boom langs het riviertje de Dommel. Bij toeval toen hij met een tak en een vangnet op bomen en takken aan het kloppen was, voor entomologen een bekende methode om te kijken wat er vervolgens aan beestjes vanuit de boom in het valt. Want het bijzondere van de viervlekmier (wetenschappelijke naam Dolichoderus quadripunctatus) is: hij maakt geen mierenhoop op de grond maar maakt z’n nest in dode takken, hoog in de kruinen van loofbomen.

Klimaatverandering

De viervlekmier - de naam zegt het al - heeft vier lichtere vlekken op zijn zwarte achterlijf. De kop is ook zwart, het borststuk bordeaux-rood. Volgens de deskundigen van EIS Kenniscentrum Insecten is de mier door klimaatverandering in Nederland terecht gekomen. Dat verklaart ook de vondst vlakbij de Belgische grens. Maar uit België zijn alleen wat historische waarnemingen bekend, recent is hij daar niet aangetroffen. “Maar je moet echt puur geluk hebben”, zegt John Cox, “dit was zo’n enorm toeval”.
Andre van Loon en John Cox Viervlekmier

André van Loon (l) van EIS Kenniscentrum Insecten en ontdekker John Cox

© Henny Radstaak

Zeer zeldzaam

Volgens André van Loon van EIS Kenniscentrum Insecten is de viervlekmier een aanwinst voor Nederland. “We kennen hier maar 70 verschillende mierensoorten, dus als er daar nu een bijkomt, ben ik daar wel blij mee. En het is een mooie mier, en gelijk mysterieus omdat we moeilijk bij de nesten kunnen komen en er dus ook relatief weinig van weten.” Tegelijk is dit nog maar de enige in Nederland bekende populatie van de viervlekmier, wat hem meteen tot heel zeldzame soort maakt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.