Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw gevaar voor de es

  •  
29-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Als een olievlek breidt de essensterfte zich uit over Nederland. De veroorzaker van de ziekte is een schimmel die is ontstaan uit het essenvlieskelkje, een onschadelijke soort paddenstoelen. De sporen van deze paddenstoel verspreiden zich via de lucht.
De schimmel laat takken en bladeren van de boom afsterven. Deze zieke takken kunnen een gevaar opleveren voor de omgeving doordat ze kunnen vallen. Staatsbosbeheer en andere natuurorganisaties zijn gestart met een onderzoek naar de bestrijding van de schimmel. Het aanplanten van andere soorten tussen de essen lijkt de gevoeligheid voor aantasting te verminderen.
Maar nu is ook de zich sexueel voorplantende vorm van de schimmel in Nederland ontdekt, waardoor essen mogelijk een nog groter gevaar lopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.