Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuw dieptepunt voor winters zeeijs op Noordpool

23 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zeeijs Noordpool

© Bron: NASA

Het oppervlakte zeeijs op de Noordpool heeft voor de derde winter op rij een recordminimum bereikt. Dit heeft het National Snow and Ice Data Centre in de Verenigde Staten bekend gemaakt.
Op het begin van de lente bereikt het zeeijs op de Noordpool de grootste oppervlakte, net voordat het weer begint te smelten. Door de snelle opwarming van het gebied neemt de winteromvang van het ijs sterk af.

Treurig record

"Dit is opnieuw een triest record op de Noordpool", zegt Noordpooldeskundige Gert Polet van het Wereld Natuur Fonds (WNF). WNF heeft als internationale natuurbeschermingsorganisatie projecten in alle Noordpoollanden. "Het is zeer zorgelijk dat het zeeijs niet alleen in de zomer, maar ook in de winter sterk verminderd. Afgelopen winter is het een paar keer uitzonderlijk warm geweest op de Noordpool. De aangroei van het ijs is daardoor sterk achtergebleven. We maken ons grote zorgen over de toekomst van unieke Arctische natuur. IJsberen moeten aan het begin van de lente via zeeijs land kunnen bereiken om hun jongen te baren. En ook zeehonden, walrussen en de narwal zijn afhankelijk van zeeijs voor hun voedsel en het grootbrengen van hun jongen."

Air Conditioner

Recent onderzoek wijst uit dat 50-70 procent van het smeltende zeeijs wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde, en dus door menselijk handelen. Polet: "Het verdwijnen van zeeijs heeft niet alleen gevolgen voor de unieke natuur en de lokale bevolking. Door het smelten van poolijs verzwakt ook de air conditioner op aarde. De wereldwijde opwarming dreigt daardoor in een nog hogere versnelling te raken. Klimaatverandering is een feit. We kunnen nog ingrijpen om de schade te beperken. Maar dan moeten de internationale klimaatafspraken versneld en op grotere schaal worden uitgevoerd."
Deze animatie laat de groei van het zeeijs op de Noordpool zien van september 2016 tot maart 2017. Bron: NASA
Bron: WNF

Meer over:

noordpool, zeeijs

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar