Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw bewijs tegen Shell bij olieramp Nigeria

  •  
12-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
shell-logo.jpg
Er is nieuw bewijs boven water gekomen waaruit blijkt dat het hoofdkantoor van Shell, dat in Nederland is gevestigd, wel degelijk verantwoordelijkheid draagt voor de olieramp in Nigeria. Dat zegt Milieudefensie, die zogenaamde ‘Design and Engineering Practice’-documenten in handen heeft gekregen. Daarin omschrijft de moedermaatschappij nauwgezet hoe dochterbedrijven van Shell hun installaties moeten aanleggen en onderhouden. Volgens Milieudefensie kan dit een doorbraak in de rechtszaak betekenen, omdat het hoofdkantoor van Shell altijd directe verantwoordelijkheid bij de olieramp heeft ontkent. Die zou liggen bij Shell Nigeria, dat op papier een zelfstandige maatschappij is. De rechter ging mee in deze redenering, maar de nu gevonden documenten kunnen daar wellicht verandering in brengen.
Milieudefensie voert samen met vier Nigeriaanse boeren al sinds 2008 rechtszaken tegen Shell. Het is een unieke zaak omdat het voor het eerst is dat een Nederlandse multinational in eigen land verantwoordelijk wordt gesteld voor milieuschade in het buitenland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.