Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw AZ-stadion verwarmd met restwarmte afvalverbranding

  •  
25-05-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_111951.jpg
Voetbalclub AZ zal voor de verwarming van het nieuwe stadioncomplex KooimeerPlaza zogenoemde restwarmte betrekken van de Huisvuilcentrale N-H in Alkmaar. Het contract hiervoor is woensdag getekend.
Restwarmte is de warmte die vrijkomt bij de verbranding van huishoudelijk - en bedrijfsafval en wordt via een ondergronds warmtenet vanaf de Huisvuilcentrale naar KooimeerPlaza getransporteerd. Daar wordt het gebruikt voor de milieuvriendelijke verwarming van het leidingwater, het stadioncomplex en het veld. Het stadion en de verbrandingsinstallatie liggen hemelsbreed enkele honderden meters van elkaar.
KooimeerPlaza is het eerste voetbalstadion in Nederland dat op deze milieuvriendelijke manier wordt verwarmd. Als alle gebouwen van het complex op het warmtenet zijn aangesloten, levert dat een besparing van CO2-uitstoot op die vergelijkbaar is met de besparing die met ruim 38.000 zonnepanelen wordt bereikt. Omgerekend zijn dat bijna tien voetbalvelden vol met panelen. De bouw van het stadion is in volle gang. AZ verwacht er in 2006 te spelen.
AZ-voorzitter Scheringa en de directie van MeerWarmte hebben de overeenkomst over de levering van restwarmte woensdag getekend. MeerWarmte, een joint-venture van de Huisvuilcentrale en energiebedrijf Nuon, exploiteert het warmtenet op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer, waar ook KooimeerPlaza staat. Een deel van de Boekelermeer is tot duurzaam bedrijventerrein verklaard. Enkele grote bedrijven zijn via MeerWarmte al gekoppeld aan het warmtenet van de Huisvuilcentrale. In 2010 moeten er ongeveer honderd afnemers zijn.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.