Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Niet eerder viel er zo veel regen in de zomer

  •  
06-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
816 keer bekeken
  •  
regen torenvalk_SjanivanOphemert

© SjanivanOphemert

Niet eerder viel er zoveel regen als deze zomer. Welgeteld vijftien dagen viel er in ons land 50 millimeter regen of meer. "Dat is een nieuw record", aldus meteoroloog Rico Schröder van Weerplaza. En daar blijft het helaas niet bij, schrijft het AD.

In de zomer van 2006 viel op veertien dagen meer dan 50 millimeter ergens in ons land. De derde plaats is voor 1917 met dertien lokaal zeer natte dagen. "De hoogste etmaalsom neerslag is deze zomer gemeten in Bergen (Noord-Holland). Daar viel maar liefst 116 millimeter regen", aldus Schröder.

Het waren deze zomer bijna altijd lokale pittige buien die voor het record hebben gezorgd. Het aantal dagen waarop ergens in ons land veel neerslag valt, neemt in de toekomst ook nog eens toe. Dit heeft te maken met het opwarmen van de aarde. "Door het opwarmen van de aarde kan lucht in de toekomst nog meer waterdamp bevatten, waardoor buien nog zwaarder kunnen worden en zware buien ook steeds vaker voorkomen. Warme en vochtige lucht is tenslotte brandstof voor pittige buien."

Bron: ANP

Meer over:

regen, record
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.