Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Niet duurzame goederen op rantsoen

23 feb 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegtuig

© bron: pixabay

We weten allemaal dat we duurzaam moeten leven maar het blijkt voor de meeste onder ons toch niet zo makkelijk als het lijkt. Want houden we ons goed aan kort douchen dan denken we in de zomer dat we heus wel naar Parijs kunnen vliegen. Een morele vrijbrief wordt dat genoemd. En juist van die compensatiedrang wil Henriette Prast, hoogleraar gedragseconomie aan de Universiteit van Tilburg, gebruik maken met een geheel nieuw idee: gooi benzine, stroom, elektra, vliegreisjes, water en vlees op de bon.

Koolmonoxydebudget

Oftewel iedere burger krijgt van de overheid een bepaalde hoeveelheid klimaatonvriendelijke producten. Door spullen op de bon te doen, ontstaat volgens Henriette Prast een eerlijker en efficiëntere verdeling van deze goederen. Iedereen moet dan jaarlijks een kooldioxidebudget krijgen, wat je vervolgens zelf kunt uitgeven aan wat je wilt: vliegen, vlees of met de auto op vakantie. Het voordeel van dit systeem boven belastingen is volgens de hoogleraar dat iedereen even zwaar getroffen wordt.

Producten

Niet alle producten zullen op rantsoen moeten worden gezet. Dat is niet uitvoerbaar. Alleen die producten waarvoor de fabricage grote hoeveelheden water en fossiele brandstoffen nodig zijn. Consumenten zullen in dit idee worden aangespoord klimaatvriendelijke producten te kopen. Hierdoor worden ook bedrijven gestimuleerd om klimaatvriendelijker te produceren. 

Meer over:

co2, klimaat

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

mobach
mobach26 feb 2018 - 10:58

Toen ik mevr. Prast over het idee hoorde spreken dat iedere burger dezelfde rechten moet krijgen om CO2 uit te stoten was het alsof ik mijn eigen e-mail aan de Groen Links Tweede Kamerfractie  die ik ca 14 jaar geleden verstuurde herlas (helaas verloren gegaan bij computeropruimacties). Daarin suggereerde ik dat het goed zou zijn iedere burger emissierechten te verlenen, aan iedereen evenveel, vastgelegd op een pasje met magneetstrip. De totale hoeveelheid uitgegeven emissierechten zijn berekend naar de maximale uitstoot van broeikasgassen die Nederland zou mogen hebben om de doelstelling van maximaal 1,5-2 °C temperatuurstijging te halen. Van ieder artikel of dienst  zou bekend moeten zijn hoeveel emissierechten met de aanschaf daarvan verbruikt worden. Dit zou tevens een goed middel zijn om inkomensongelijkheid tegen te gaan. Wat er namelijk gebeurt is dat 'de rijken' met hun consumptiepatroon snel door hun emissierechten heen zijn terwijl de minder bedeelden ze niet op kunnen maken en deze 'op de markt' zouden moeten kunnen aanbieden. Er ontstaat dan een vraag en aanbodmarkt van emissierechten waarbij de prijs behoorlijk zou kunnen oplopen, en dat kan een financiële oppepper betekenen voor de laagst betaalden onder ons. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het in de hand houden van het klimaat, en dat op een rechtvaardige manier.
Helaas heb ik van de Groen Links fractie nooit een reactie gehad. Waarschijnlijk vond men het voorstel wat te idealistisch of onuitvoerbaar.
mvg,
Hans Mobach, Naarden