Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Niet duurzame goederen op rantsoen

  •  
23-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
vliegtuig

© bron: pixabay

We weten allemaal dat we duurzaam moeten leven maar het blijkt voor de meeste onder ons toch niet zo makkelijk als het lijkt. Want houden we ons goed aan kort douchen dan denken we in de zomer dat we heus wel naar Parijs kunnen vliegen. Een morele vrijbrief wordt dat genoemd. En juist van die compensatiedrang wil Henriette Prast, hoogleraar gedragseconomie aan de Universiteit van Tilburg, gebruik maken met een geheel nieuw idee: gooi benzine, stroom, elektra, vliegreisjes, water en vlees op de bon.

Koolmonoxydebudget

Oftewel iedere burger krijgt van de overheid een bepaalde hoeveelheid klimaatonvriendelijke producten. Door spullen op de bon te doen, ontstaat volgens Henriette Prast een eerlijker en efficiëntere verdeling van deze goederen. Iedereen moet dan jaarlijks een kooldioxidebudget krijgen, wat je vervolgens zelf kunt uitgeven aan wat je wilt: vliegen, vlees of met de auto op vakantie. Het voordeel van dit systeem boven belastingen is volgens de hoogleraar dat iedereen even zwaar getroffen wordt.

Producten

Niet alle producten zullen op rantsoen moeten worden gezet. Dat is niet uitvoerbaar. Alleen die producten waarvoor de fabricage grote hoeveelheden water en fossiele brandstoffen nodig zijn. Consumenten zullen in dit idee worden aangespoord klimaatvriendelijke producten te kopen. Hierdoor worden ook bedrijven gestimuleerd om klimaatvriendelijker te produceren. 

Meer over:

co2, klimaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.