Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Niet bekend dat zeeschuim gevaarlijk kan zijn'

12 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
zeeschuim
De vijf surfers die bij Scheveningen om het leven zijn gekomen, zouden mogelijk in de problemen zijn geraakt door een dikke laag zeeschuim. Gisteren kwamen verschillende surfers in de problemen door de harde wind en grote hoeveelheid zeeschuim. De surfers waren ervaren en moeten totaal verrast zijn door de omstandigheden.

Volgens Louis Peperzak, als onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel, is nog niet bekend dat zeeschuim eventueel gevaarlijk zou kunnen zijn voor mensen of zeezoogdieren.

Zeeschuim is een opgeklopte laag gelatine


"Dit schuim wordt typisch in mei gevormd", vertelt Perperzak". "Dat komt door een afbraakproduct van de alg Phaeocystis, die in april en begin mei groeit. Algen vormen in het algemeen kolonies die zich aan elkaar hechten in een laag gelatine. Als de kolonie sterft, wordt de overgebleven gelatine door de golven tot schuim opgeklopt. De wind en de stroming voeren dat schuim naar het strand.

De laag zeeschuim waardoor de surfers bij het Noordelijk Havenhoofd bij Scheveningen in de problemen zouden zijn gekomen, zou een meter dik zijn geweest. Dat is volgens Peperzak geen uitzondering. "De substantie is te vergelijken met bierschuim, ook een beetje plakkerig. Het bestaat voor een groot deel uit lucht en wordt na verloop van tijd weer vloeibaar.

Zeeschuim als onbekend gevaar


Zeeschuim wordt voornamelijk gevormd langs de kust in de branding waar meer turbulentie is. Ook is er bij de kust meer verontreiniging door stikstof en fosfaat waardoor de algen er beter groeien en er dus meer afbraakproduct is.
Peperzak benadrukt nog eens dat het zeeschuim voor zover bekend geen gevaar vormt voor mensen en dieren. "Er is geen onderzoek dat daarop wijst. Ook niet dat het giftig zou zijn."

Zo'n overdaad aan schuimalgen komt niet ieder jaar voor. De explosieve groei is afhankelijk van de aanwezige concentraties voedingsstoffen, met name fosfaten en nitraten, de zeewatertemperatuur en de intensiteit van de lichtinval. In 2018 werd er ook melding gemaakt van metershoge schuimpieken die bij westenwind richting Nederland zouden waaien.
Dit zeeschuim heeft overigens niks te maken met de witte, langwerpige, schildvormige voorwerpen aan het einde van de zomer aanspoelen. In de volksmond worden deze ook zeeschuim genoemd maar in dit geval is het het rugschild van een gestorven zeekat, een inktvis die in de zomer algemeen langs onze kust voorkomt.

Bron: ANP, AD en Natuurinformatie

Meer over:

zeeschuim

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar