Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Niet bekend dat zeeschuim gevaarlijk kan zijn'

  •  
12-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
857 keer bekeken
  •  
zeeschuim
De vijf surfers die bij Scheveningen om het leven zijn gekomen, zouden mogelijk in de problemen zijn geraakt door een dikke laag zeeschuim. Gisteren kwamen verschillende surfers in de problemen door de harde wind en grote hoeveelheid zeeschuim. De surfers waren ervaren en moeten totaal verrast zijn door de omstandigheden.

Volgens Louis Peperzak, als onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel, is nog niet bekend dat zeeschuim eventueel gevaarlijk zou kunnen zijn voor mensen of zeezoogdieren.

Zeeschuim is een opgeklopte laag gelatine


"Dit schuim wordt typisch in mei gevormd", vertelt Perperzak". "Dat komt door een afbraakproduct van de alg Phaeocystis, die in april en begin mei groeit. Algen vormen in het algemeen kolonies die zich aan elkaar hechten in een laag gelatine. Als de kolonie sterft, wordt de overgebleven gelatine door de golven tot schuim opgeklopt. De wind en de stroming voeren dat schuim naar het strand.

De laag zeeschuim waardoor de surfers bij het Noordelijk Havenhoofd bij Scheveningen in de problemen zouden zijn gekomen, zou een meter dik zijn geweest. Dat is volgens Peperzak geen uitzondering. "De substantie is te vergelijken met bierschuim, ook een beetje plakkerig. Het bestaat voor een groot deel uit lucht en wordt na verloop van tijd weer vloeibaar.

Zeeschuim als onbekend gevaar


Zeeschuim wordt voornamelijk gevormd langs de kust in de branding waar meer turbulentie is. Ook is er bij de kust meer verontreiniging door stikstof en fosfaat waardoor de algen er beter groeien en er dus meer afbraakproduct is.
Peperzak benadrukt nog eens dat het zeeschuim voor zover bekend geen gevaar vormt voor mensen en dieren. "Er is geen onderzoek dat daarop wijst. Ook niet dat het giftig zou zijn."

Zo'n overdaad aan schuimalgen komt niet ieder jaar voor. De explosieve groei is afhankelijk van de aanwezige concentraties voedingsstoffen, met name fosfaten en nitraten, de zeewatertemperatuur en de intensiteit van de lichtinval. In 2018 werd er ook melding gemaakt van metershoge schuimpieken die bij westenwind richting Nederland zouden waaien.
Dit zeeschuim heeft overigens niks te maken met de witte, langwerpige, schildvormige voorwerpen aan het einde van de zomer aanspoelen. In de volksmond worden deze ook zeeschuim genoemd maar in dit geval is het het rugschild van een gestorven zeekat, een inktvis die in de zomer algemeen langs onze kust voorkomt.

Bron: ANP, AD en Natuurinformatie

Meer over:

zeeschuim
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor