Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

New Delhi gehuld in verstikkende smog

  •  
07-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
taj-mahal-1209004_960_720
In de Indiase hoofdstad New Delhi is dinsdag de noodtoestand uitgeroepen omdat er een verstikkende laag smog over de stad hangt. Volgens The Times of India hangt er meer dan twee keer zoveel fijnstof in de lucht als wat al als gevaarlijk wordt bestempeld. De scholen gaan daarom een paar dagen dicht.

Meest vervuilde hoofdstad

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemde New Delhi in 2014 de meest vervuilde hoofdstad ter wereld, erger nog dan het eveneens beruchte Peking. Sindsdien sluiten de autoriteiten geregeld tijdelijk kolencentrales en wordt soms een deel van het autoverkeer gesommeerd van de weg te blijven.

Fijnstof blijft hangen

De luchtvervuiling wordt aan het begin van de winter vaak erger, omdat het fijnstof zich door de koudere lucht niet in de atmosfeer kan verspreiden. De lucht is zwaar van de uitlaatgassen van dieselmotoren, kolencentrales, industriële uitstoot en van het vuurwerk dat voor het religieuze feest Diwali wordt afgestoken. Bovendien verbranden veel boeren in het noorden van het land de stoppels op de velden, hoewel dat formeel verboden is.
Bron: ANP

Meer over:

india, smog
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.