Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Neushoorns in Top 100 meest bedreigde diersoorten

  •  
14-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
neushoorn_15.jpg
Vandaag lanceert de internartionale natuurbeschermingsorganisatie IUCN de Top 100 van de meest bedreigde diersoorten. De Javaanse neushoorn staat er prominent op.
In totaal hebben drie van de vijf soorten neushoorns het stempel ‘ernstig bedreigd’. Van de Javaanse neushoorn zijn nog slechts 50 exemplaren, die in een nationaal park in Indonesië leven. Zo’n 200 Sumatraanse neushoorns kom je nog op een paar plekken tegen op Sumatra en Borneo.
Stropers grootste bedreiging
De voornaamste bedreiging voor neushoorns komt van criminele organisaties. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld is het aantal gestroopte dieren met maar liefst drieduizend procent gegroeid tot 448 in 2011. Vooral in Azië, met name Vietnam, is de vraag naar poeder van de hoorn explosief gestegen. Veel Vietnamezen denken dat het dure poeder een geneeskrachtige werking heeft. In het uitgaanscircuit is het populair om een mix van poeder van neushoorn hoorn en water te drinken omdat het zou helpen tegen een kater.
Illegale handel met wildlife
Met de illegale handel in wilde dieren en producten is jaarlijks maar liefst tussen de 6 en 8 miljard euro gemoeid. Het Wereld Natuur Fonds voert dit jaar campagne voor het wereldwijde probleem van de illegale handel in wilde dieren en producten zoals ivoor, neushoornhoorn en tijger delen. “Alleen door intensieve samenwerking kunnen we het tij keren.”, zegt WNF-directeur Johan van de Gronden.
Scherpere handhaving
“Er worden wel degelijk natuurbeschermingsuccessen geboekt. Zo zijn in Nepal afgelopen jaar geen neushoorns gestroopt. Dit komt aan de ene kant door veel scherpere handhaving en ook door de inzet van natuurbeschermingsorganisaties. WNF zet samen met de overheid locale antistroperij units op en doet tests met onbemande vliegtuigjes die stropers opsporen.”, aldus Van de Gronden.
Bron: Wereld Natuur Fonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.